5 beneficii ale masajului perineal

1 2 jpg jpeg

Masajul perineal este o metodă eficientă, potrivit site-ului bebee.ro, prin care viitoarele mame pot asigura o naştere naturală uşoară şi fără consecinţe neplăcute la nivelul aparatului genital. Cum foarte multe gravide au nevoie de epiziotomie în timpul naşterii când perineul nu este suficient de elastic, medicii recomandă prevenirea acestuia cu ajutorul masajului perineal. Perineul poate fi tonifiat printr-o serie de manevre delicate de întindere efectuate cu 4-6 săptămâni înainte de naştere. Între săptămânile 34 şi 37 se recomandă efectuarea acestui tip de masaj o dată la 2 sau la 3 zile, urmând ca din cea de-a 37-a săptămână să practicaţi zilnic, chiar de două ori în 24 de ore. Efectuarea masajului perineal

Masajul perineal se efectuează după o igienizare adecvată a mâinilor într-o poziţie comodă uşor aplecată sau întinsă pe spate cu picioarele depărtate. Se folosesc substanţe lubrifiante pe bază de apă, ulei de măsline, vitamina E. Se introduce degetul mare 3 sau 4 cm în vagin şi se exercită o presiune moderată în jos către rect, apoi în părţile laterale. Delicat dar ferm continuă să întinzi muşchii până la apariţia unei senzaţii uşoare de arsură sau de înţepături subtile. Menţine întinderea până când nu mai percepi nici o senzaţie specială şi masează partea inferioară a vaginului cu mişcări succesive înainte şi înapoi.

Exerciţiul se continuă timp de 3-4 minute, cu evitarea zonei uretrei. Pasul următor este să-ţi îndoi degetele mari ca un cârlig şi să tragi spre exterior de marginile vaginului imitând astfel presiunea pe care capul copilului va exercita în momentul expulziei.

Măsuri de precauţie în masajul perineal:

-un aspect foarte important este ca presiunea exercitată asupra vaginului să nu fie accentuată pentru a evita inflamarea ţesuturilor sensibile

-uretra nu se masează pentru că se poate irita sau infecta

-unghiile să fie tăiate foarte scurt astfel încât să nu producă leziuni şi inflamaţii la nivelul vaginului

-igiena mâinilor este esenţială pentru că bacteriile introduse în vagin pot pune în pericol bebeluşul

-este important ca vezica urinară să fie goală în timpul masajului

-camera să fie încălzită şi să asigure intimitatea de care ai nevoie

-substanţa lubrifiantă folosită să fie naturală, în termen de valabilitate şi fără contraindicaţii

Principalul scop al masajului perineal este de a reduce posibilitatea rupturii în timpul naşterii. Efectul de întindere datorită masajului va înmuia muşchii şi ţesuturile elastice din zonă, astfel ele au o şansă mult mai redusă de a se rupe. Unii specialişti recomandă ca masajul perineului să fie făcut până ce devine inconfortabil şi apare o senzaţie de amorţeală sau ardere care seamănă cu senzaţia produsă de ieşirea capului copilului la naştere. Astfel femeia se familiarizează cu această senzaţie şi în timpul travaliului este mai puţin probabil să intre în panică şi să se incordeze sau să împingă foarte tare şi rapid ceea ce produce ruperea ţesuturilor. O altă opinie susţine faptul că masajul perineului va reduce senzaţia de ardere în timpul travaliului.

Masajul perineal este benefic cel puţin din 2 puncte de vedere: uleiurile folosite la masaj acţionează ca agenţi lubrifianţi mărind elasticitatea şi flexibilitatea ţesuturilor care se vor întinde mai mult şi mai uşor în momentul naşterii. A doua la mână efectuând zilnic acest tip de masaj gravida se va obişnui cu senzaţia de întindere resimţită în timpul naşterii şi va conştientiza stările de relaxare-contracţie ale perineului ceea ce va ajuta să se relaxeze conştient.

Masajul perineal este ideal în special pentru gravidele aflate la prima naştere, deoarece pregăteşte ţesuturile pentru întinderile la care vor fi supuse când copilul va coborî prin canalul naşterii. Studiile arată că beneficiile acestui tip de masaj au fost mai mari pentru femeile cu vârsta peste 30 de ani aflate la prima sarcină. Pe lângă faptul că se reduce în mod semnificativ riscul unor rupturi care necesită ulterior o perioadă de recuperare prelungită, acest tip de masaj contribuie la recuperarea mai rapidă a supleţei muşchilor vaginali după naştere.

Masajul perineal ajută întreaga zonă perineală uretrală, vulvară şi anală. Previne incontinenţa urinară sau fecală, prolapsul de uter sau alte organe pelviene, ajută la recuperarea după operaţii efectuate în zona genitală, menţine tonusul muscular după menopauză. Este utilizată inclusiv pentru plăcere sporită în timpul actului sexual.

Important este să efectuaţi exerciţiile corect şi astfel rezultatele nu întârzie să apară.