Spălatul pe mâini, o joacă de copil

1 2 jpg jpeg

Risc de hepatita A

Dacă am vedea câţi microbi avem pe mâini zilnic, am fi mult mai atenţi la spălatul pe mâini. Numai că microbii nu se văd, dar produc o serie de boli: de la diaree sau simple răceli, până la hepatită de tip A, meningită sau bronşită.

Persoanele din jur sunt puse în pericol dacă nu ne spălăm des pe mâini, pentru că le putem transmite şi lor o serie de microbi. Este adevărat, copiii sunt neglijenţi la acest capitol, însă cu răbdare îl vei putea învăţa să se spele corect pe mâini.

Mizează pe puterea exemplului

Vrei ca obiceiul spălatului pe mâini să-i intre în reflex? Puterea exemplului este de neegalat. Dacă te vede spălându-te des pe mâini şi dacă îi reaminteşti că trebuie să facă la fel, va deprinde şi el acest obicei sănătos.

Când este micuţ, va trebui să-l ajuţi, ca de la trei-patru anişori să se spele singur. Dacă reuşeşti să asociezi spălatul mâinilor cu o activitate amuzantă este cu atât mai bine.

Inventează pentru el un cântecel sau o poezioară care să-l acompanieze cât timp se spală pe mâini.

Prea des? În niciun caz...

Obiceiurile deprinse din copilărie se respectă şi la maturitate. Spălatul pe mâini după joacă şi înainte de masă este obligatoriu. Şi nu pentru că este un moft, ci pentru că ţine bolile departe.

Pentru a te asigura că toţi microbii sunt eliminaţi, spălatul pe mâini trebuie să durze cel puţin 20 de secunde.

Copiii sunt cu atât mai predispuşi la îmbolnăvire căci umblă cu mâinile pe jos, prin nisip, pe tobogane sau pe jucării. De câte ori ar trebui să se spele pe mâini? Ori de câte ori este necesar, adică:

- de fiecare dată când intră în casă;

- după ce folosesc toaleta;

- înainte să mănânce;

- după ce ating animăluţele de casă;

- de fiecare dată când se murdăreşte;

- după ce tuşesc sau strănută.

Un obicei care salvează vieţi

Anul acesta a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini, pe 15 octombrie. Şi asta pentru că banalul gest poate salva anual viaţa a mai mult de un milion de copii din întreaga lume, după cum afirmă oficialii UNICEF.

Această zi a fost special creată pentru promovarea igienei în rândul copiilor, mai ales în ţările subdezvoltate, unde spălatul pe mâini nu este o practică des întâlnită.

Zilnic, în toată lumea, peste 5.000 de copii cu vârsta mai mică de cinci ani mor din cauza unei boli diareice, dar jumătate dintre aceste decese ar putea fi evitate dacă cei mici sunt învăţaţi să se spele pe mâini cu săpun înainte de mese şi după ce merg la toaletă.

Fii un părinte inventiv!

În cazul în care nu ai apă la îndemână, foloseşte şerveţele umede sau un gel antibacterian care nu necesită apă pentru clătire. Şi ca să faci spălatul mai amuzant:

- Foloseşte şerveţele colorate.

- Cumpără-i săpun în forme haioase.

- Învaţă-l un cântecel vesel.

- Ia-i un săpun lichid special pentru copii.