Ponturi să-l adormi mai uşor

1 2 jpg jpeg

Nu sări peste somnul de după-amiază

Ai putea crede că dacă nu doarme după-amiaza, va fi mai obosit seara şi se va culca mai devreme, dar are nevoie de un somn scurt de după-amiază măcar până la vârsta de 3 ani. Dacă este prea obosit seara, îţi va fi chiar mai greu să-l convingă să pună capul pe pernă. Chiar dacă este atât de obosit încât adoarme mai devreme seara, e posibil să piardă cina şi să se trezească foarte devreme dimineaţa din cauza foamei. Fixează-o ora de culcare la prânz mai devreme şi ai grijă să nu doarmă prea mult dimineaţa.

Respectaţi un program de somn

Pentru cei mici e important să aibă o rutină, să ştie ce urmează. În privinţa somnului, e liniştitor şi pentru tine să fie respectat un program de somn, pentru că îi dă timp să mai faci din treburile casei sau să te odihneşti la rândul tău. Nu negocia acest program şi, în timp, vei vedea că se va obişnui şi cel mic cu regulile.

Activităţi relaxante înainte de culcare

Oricine are nevoie de o perioadă de trecere de la agitaţia din casă la starea de calm de dinaintea instalării somnului. Pentru cei mici, rutina poate dura chiar şi o jumătate de oră sau o oră, deci ai răbdare. Începeţi prin a face baie, beţi puţin lapte cu miere, spălaţi-vă pe dinţi, citiţi o poveste sau spune-i una inventată după ce stingeţi lumina. Repetaţi aceşti paşi identic în fiecare seară sau faceţi împreună propriul vostru plan de relaxare.

Citeşte şi: De cât somn avem nevoie

Lasă-l să doarmă cu jucăriile preferate

Va accepta mult mai uşor să se aşeze în pat dacă are lucrurile lui favorite. Poate vrea să aibă alături jucăria cea mai dragă, o păturică, o bluză de-a ta, ceva ce-l linişteşte. Nu-i refuza plăcerea aceasta! Dacă are vârsta mai mică de un an, reţine însă că nu este indicat să doarmă acoperit pentru că există riscul să se sufoce în somn, dar i-o poţi lua după ce adoarme profund.

Dormiţi împreună

Chiar dacă mulţi îţi spun că este mai bine să doarmă singur, cel mai bine se va odihni tot lângă tine, mai ales dacă este foarte mic, sub 2 ani. Se va simţi mai în siguranţă decât dacă ar dormi singur într-o cameră separată. Pentru copilul mic e important să-ţi perceapă mirosul, bătăile inimii.

Atenţie!

Dormitorul n-ar trebui să fie locul în care-l trimiţi când este pedepsit, pentru că va asocia acel spaţiu destinat relaxării cu unul neplăcut în care se simte inconfortabil.