Mituri despre creşterea copiilor

1 2 jpg jpeg

Atitudinea pe care o ai faţă de copilul tău îi influenţează acestuia dezvoltarea mai mult decât crezi. Nimeni nu a spus că meseria de părinte este uşoară, însă, cel puţin, încearcă să eviţi unele greşeli majore, precum agresivitatea faţă de copil. Stabileşte reguli fără să te transformi într-un tiran şi arată-i afecţiune fără a-l alinta peste măsură.

«Bătaia este ruptă din rai»

Vorba „unde dă mama creşte” ar putea avea urmări mult mai neplăcute decât îţi imaginezi dacă este pusă în practică. Violenţa fizică lasă mai ales amprente psihice asupra copilului. Este foarte probabil ca bătaia să îi creeze sentimente de vinovăţie şi să îl transforme într-un adult introvertit, inhibat şi chiar agresiv. Bătaia îi creează sentimentul de frică faţă de părinţi şi faţă de celelalte persoane. Pentru a nu se ajunge la o astfel de relaţie între voi, foloseşte mai bine modelul sancţiunilor şi al recompenselor. Bătaia nu are un rol educativ, aşa cum mulţi ar putea fi tentaţi să creadă, ci este, cel mult, un mod de a-l învăţa pe cel mic ce nu trebuie să facă, nu şi ce trebuie să facă.

«Copilul trebuie pupat numai când doarme»

Una dintre cele mai importante nevoi ale copilului este aceea de a se simţi iubit de părinţii lui. Afecţiunea, manifestată prin mângâieri şi alintări îl ajută să se dezvolte sănătos din punct de vedere psihic, aşa că nu este cazul să faci economie de ea. Desigur, ai grijă ca alintul excesiv să nu se transforme în răsfăţ.

«Nu trebuie să îi arăţi afecţiune după ce a greşit»

Este în firea copiilor să facă boacăne şi năzdrăvănii. Însă atunci când îl pedepseşti, trebuie să faci foarte bine distincţia între el, ca persoană, şi greşeala pe care a comis-o. Alege o pedeapsă constructivă, însă nu-i refuza gesturile afective.

«Părintele nu trebuie să îşi recunoască greşelile»

Este foarte probabil ca, din când în când, să îţi pedepseşti copilul pentru o greşeală pe care nu a comis-o. Imediat ce ţi-ai dat seama de acest lucru, recunoaşte deschis că te-ai înşelat. Nu uita că eşti un exemplu pentru copilul tău prin fiecare acţiune a ta. În plus, severitatea exagerată îi poate dezvolta copilului unele frustrări pe care şi le va „revărsa” la maturitate.

«Poţi să-l pedepseşti şi mai târziu»

Dacă îl pedepseşti mâine pentru o greşeală pe care a comis-o ieri, s-ar putea ca el să nu facă o legătură imediată între sancţiune şi fapta comisă. De aceea, este bine ca după ce a comis o greşeală să îi spui imediat ce interdicţii are, pentru ca în mintea lui să se contureze logic relaţia cauză-efect. De asemenea, pedeapsa trebuie să fie proporţională cu fapta comisă de el, nici prea îngăduitoare, dar nici prea exagerată.