De ce este agitat copilul meu?

1 2 jpg jpeg

La locul de joacă îmbrânceşte copiii, bate din picioare, urlă. La grădiniţă nu reuşeşte să se implice în activităţile comune, se joacă mai mult singur, este zgomotos.

La şcoală îşi părăseşte adesea locul din bancă şi răspunde fără a fi întrebat. De cele mai multeori, părinţii sunt ruşinaţi de atitudinea copiilor, iar persoanele din jur îi consideră răsfăţaţi şi prost educaţi.

Pentru că cei mai mulţi oameni nu ştiu că un astfel de copil nu poate sta locului din cauza unei afecţiuni de tip neurobiologic, cauzată de un dezechilibru chimic din creier: sindromul hiperkinetic cu deficit de atenţie.

Pe scurt: ADHD. Cauza exactă a ADHD nu este cunoscută, aceasta fiind cel mai probabil rezultatul unei interacţiuni a factorilor genetici, de mediu şi nutriţionali. Pentru o identificare corectă a ADHD se recomandă urmărirea copilului pentru o perioadă de 6 luni.

Diagnosticul se bazează pe numărul, persistenţa şi istoricul simptomelor, dar şi pe măsura în care acestea produc modificări ale comportamentului copilului, în mai mult decât un singur context.

Tratamentul clasic se poate face pe mai multe paliere: terapie comportamentală (incluzând antrenament şi terapie), medicaţie sau terapie combinată (medicaţie şi terapie comportamentală).