Cum îl scapi pe copil de ticuri

1 2 jpg jpeg

Apar din cauza stresului

Cele mai frecvente ticuri sunt tusea, dregerea vocii, scra┼čnitul din din┼úi, roaderea unghiilor, clipitul des, str├ómbatul, r─âsucirea sau roaderea unei ┼čuvi┼úe de p─âr, b├ólb├óiala ┼či ridicarea din umeri. Cauza principal─â care duce la apari┼úia lor este stresul, pentru s─â ┼či cei mici se streseaz─â.

Copiii nu sunt ├«n stare s─â-┼či exprime nelini┼čtile, iar ticurile sunt modalitatea prin care ├«┼či dep─â┼česc teama ┼či se elibereaz─â de tensiune. Ticurile sunt ├«ns─â ┼či un mijloc de a atrage aten┼úia celor din jur c─â au nevoie de ajutor.

Încearcă să descoperi cauza

Pentru a-i corecta gesturile nervoase, trebuie mai ├«nt├ói s─â afli cauza care le determin─â. Printre situa┼úiile care declan┼čeaz─â ticurile sunt schimbarea locuin┼úei sau a ┼čcolii, venirea pe lume a unui fr─â┼úior sau atmosfera tensionat─â din cas─â.

Elimin─â factorii de stres

Nu ticurile trebuie eliminate, ci factorul de stres care le determină. Până atunci, este foarte puţin probabil că acestea vor dispărea. Cel mai rău lucru pe care-l poţi face este să-l ignori pe copil, crezând că ticurile vor dispărea de la sine. Abordează problema cu calm, fără să atragi prea mult atenţia asupra ticurilor.

Copilul nu este con┼čtient c─â face acele gesturi ┼či nu trebuie pedepsit sau certat. Dac─â te ├«nfurii nu faci dec├ót s─â-i spore┼čti nelini┼čtea. ├Äncurajeaz─â-l s─â exprime ceea ce simte, s─â vorbeasc─â despre ceea ce-l deranjeaz─â sau ├«l sup─âr─â. Odata eliminat factorul de stres, gesturile automate se vor atenua, pentru ca apoi s─â dispar─â.

Ce s─â nu faci

Nu-l ├«nvinov─â┼úi, nu-l certa ┼či nu-l pedepsi, c─âci ticurile sunt involuntare. Critica sau ironia ├«i sporesc teama, cel mic se va sim┼úi vinovat pentru c─â nu se poate controla, iar frecven┼úa ticurilor va cre┼čte.

Sfat

├Än cazul ├«n care observi c─â ticurile ├«ncep s─â-i influen┼úeze negativ via┼úa social─â sau ┼čcolar─â este bine s─â te adresezi unui psiholog.