Corecţiile fizice îi fac violenţi pe copii?

1 2 jpg jpeg

Pedepsirea copiilor prin lovire nu dă rezultate pe termen lung. Pe moment, îi opreşte să se comporte urât, dar, prin repetarea pedepsei fizice, ei nu mai reacţionează. Este normal să simţi câteodată că ai obosit şi că nu mai găseşti altă cale de a-l corecta. Ai putea crede că este pedeapsa cea mai puţin dureroasă, dar nu este cel mai bun mod de a-i educa.

Îl traumatizează

Din pură curiozitate, copilul e posibil să încalce unele reguli, să strice sau să spargă ceva. Este posibil să nu coreleze pedeapsa cu fapta lui, dar sigur va simţi şi păstra în memorie durerea. Pentru el este o traumă, indiferent că e o pălmuţă sau o bătaie. Rămâne cu senzaţia că este ceva în neregulă cu el, va creşte cu resentimente şi neîncredere în el însuşi.

Te-ar mai putea interesa: Cum îl fereşti de violenţa fizică de la şcoală

Creşte riscul să devină agresiv

Pedeapsa fizică îi învaţă pe copii că violenţa este permisă. Cum tu, ca părinte, eşti un model pentru copil, ceea ce faci îl stimulează să copieze. Dacă tu au voie să-ţi exprimi supărarea lovind înseamnă că şi lui i se va permite să lovească pe cei mai mici decât el sau pe amici.

Te simţi vinovat

Starea de vinovăţie şi remuşcarea trebuie să te fi pus pe gânduri asupra iscusinţei tale de a-ţi educa prichindelul. Disciplinează-l prin vorbă bună, prin interzicerea unor lucruri care-i fac plăcere.