Copilul meu nu mă mai ascultă. Ce e de făcut?

1 2 jpg jpeg

Dacă vrei ca micuţul tău să fie ascultător, este bine să stabileşti câteva reguli stricte, de la care să nu te abaţi. Dacă îi impui o anumită conduită încă de mic, copilul se va obişnui mai uşor cu ceea ce îi ceri.

Explică-i, nu-i impune

În primul rând, un copil este ascultător doar atunci când i se explică clar un lucru. Dacă însă părinţii se încăpăţânează să-şi impună propriile decizii, copilul va face tot ce îi stă în putere pentru a demonstra că el ştie mai bine ce are de făcut. Inevitabil, va deveni neascultător.

Fii un exemplu pentru el

În al doilea rând, pentru a-i arăta că este spre binele lui să-ţi dea ascultare, te poţi folosi de puterea exemplului. Mai exact, nu îi spune că nu are voie să consume dulciuri şi alimente de la fast-food, dacă masa de seară, de exemplu, se compune din pizza şi cartofi prăjiţi. Nu te mira dacă data viitoare când veţi merge în oraş va dori să mănânce la fast-food.

Menţine-te ferm pe poziţie

Obiceiul unor părinţi de a trece cu vederea greşelile copiilor nu este unul educativ. În acest mod, copilul va considera că îi sunt premise anumite lucruri fără să dea socoteală pentru ele. Psihologii spun că o greşeală trebuie să aibă o pedeapsă pe măsură care să fie aplicată imediat. De asemenea, dacă obişnuieşti să îl ameninţi cu pedeapsa, dar nu te ţii de cuvânt, îţi vei pierde autoritatea în faţa lui.

Dă-i mici recompense

O metodă care va da întotdeauna rezultate constă în acordarea de mici recompense. De exemplu, îl poţi lăsa o jumătate de oră în plus să se uite la televizor, dacă îţi face ordine în cameră. Desigur, nu trebuie să faci o obişnuinţă din acordarea recompenselor, deoarece există riscul să nu mai facă un lucru până ce nu primeşte altceva în schimb.