Copiii au somnul lor de frumuseţe

1 2 jpg jpeg

În lumea copiilor, somnul de frumuseţe asigură energie, jovialitate, sociabilitate şi, desigur, multe zâmbete ravisante.

Fără îndoială, cei mici trebuie să aibă un program adecvat de somn, pentru a se dezvolta armonios şi sănătos. Iar toate acestea sunt simple constatări de mămică, deduse în urma unui studiu neoficial făcut pe propriul copil.

Nichita este un băieţel extrem-extrem de activ. De cum face ochişori dimineaţa, devine nerăbdător să iasă afară şi să zburde în tot parcul. Nu-i prea place să recunoască că e obosit, se ţine ţanţos şi vrea să convingă că este o inepuizabilă sursă de energie.

Îl cred, dar chiar şi aşa, regula rămâne regulă, somnul de frumuseţe din timpul zilei nu poate fi anulat şi nici măcar amânat.

Programul e cam acelaşi zi de zi, cel puţin încercăm să nu-i aducem mari modificări. Ne organizăm shoppingul, vizitele şi călătoriile în aşa fel încât piticul să-şi împlinească cele două ore de somn de după-amiază. Cam în jur de ora 13 încep pregătirile.

Mai întâi, îl domolim cu activităţi liniştitoare (analiza desenelor din cartea cu poveşti, o discuţie captivantă despre iepuraşii din curtea bunicilor sau orice altceva ce-l intrigă), după care mergem la nani cu animăluţul de pluş preferat (fie el tigruţ, căţeluş sau ursuleţ).

În timp ce îl legăn pe picioare, el cere, dintr-un playlist deja binecunoscut, melodia pe care vrea să i-o cânt. Clar, dacă propunerea e ”oi-oi-oi”, eu sunt obligată să fredonez refrenul din ”Danza Kuduro” (Lucenzo&Don Omar), dacă e vorba de ”ai-ai-ai”, atunci avem ”Rain over me” (Pitbull&Marc Anthony), iar dacă piticul spune ”dili-dili”, e clar că îşi doreşte să audă cântecul rusesc ”Antoshka”.

Uneori, nici nu reuşesc să duc până la capăt un vers, că Nichita anulează cererea precedentă, propune una nouă, şi aşa până se hotărăşte care e melodia pe ritmul căreia vrea să adoarmă.

Important: dacă eu, de capul meu, schimb melodia, mă corectează de îndată! Fie el şi semiadormit, nu mă lasă să greşesc nicio notă.

În cazurile excepţionele, în care Nichita pierde repriza de somn de după-amiază, situaţia nu e cea pe care am fi tentaţi să o credem, şi anume, să doarmă buştean noaptea.

Efectul este exact invers – dacă micuţul este excesiv de obosit devine anxios şi mofturos, adoarme mult mai greu şi are un somn agitat.

Cam aşa, Nichita mi-a demonstrat că teorema somnului de frumuseţe este valabilă mai ales în cazul piticilor. Mai întâi somnic, după care putem da start şi la distracţie.

Ai şi tu întâmplări amuzante cu piticul tău? Valentina aşteaptă mailul tău la adresa: remediisanatate@click.ro.