Aşa previi crizele de gelozie între fraţi!

1 2 jpg jpeg

Începe să-l pregăteşti înainte de a veni pe lume al doilea copil. Cel mai bun moment pentru o discuţie ar fi bine să fie cu 2-3 luni înainte de naştere. Dacă află prea devreme, va fi nerăbdător ca frăţiorul sau surioara lui să se nască, iar dacă i se spune prea târziu, poate chiar atunci când noul membru al familiei mai are puţin şi vine acasă, copilul nu va putea să se adapteze noilor schimbări. Pregăteşte-l pentru venirea pe lume a frăţiorului Implică-l în pregătirile dinaintea naşterii şi lăsându-l să aleagă numele bebeluşului, locul unde va sta pătuţul lui, jucăriile noi pentru cel mic. Mergeţi de câteva ori împreună la ecografii. Aşa îl va putea vedea pe cel mic şi îi va auzi bătăile inimii .

Înainte de naştere, citeşte cât mai multe despre ponderarea conflictelor dintre copii! Certurile vor fi inevitabile între fraţi. Evită să-l numeşti pe bebe „noul copil” sau „bebeluşul mămicii” şi spune-i mai bine frăţior ori surioară .

Încă din primele zile în care îl aduci pe bebe acasă, copilul mai mare începe să se simtă neglijat. Cu răbdare, explică-i că atunci când era mai mic era şi el neajutorat, de aceea avea nevoie de o grijă mai mare din partea celor din jur.

Asigură-l că îl iubiţi la fel de mult, chiar dacă trebuie să te ocupi mai mult timp de cel mic. Spune-i că dacă acesta este bine îngrijit, va creşte şi se vor putea juca împreună.

Citeşte şi: Nu mai vrei copii? Iată la ce soluţii poţi apela!

Deprinde-l să-l protejeze pe bebe, dar nu-i lăsa singuri împreună. Dacă îl loveşte pe cel mic, intervin-o rapid, iar când vezi că se poartă frumos cu el, laudă-l, îmbrăţişează-l. Arată-i mai des iubirea ta prin gesturi de afecţiuni, prin puţin timp petrecut numai cu el în care îi citeşti sau să jucaţi.

Când nu poţi să participi la o activitate pe care o făceaţi împreună, evită să spui că e din cauză că trebuie îngrijit copilul mai mic. În loc de „Nu putem merge în parc, pentru că frăţiorul tău trebuie să schimbat şi hrănit!”, explică-i: „Vom merge după ce mănânci sau după ce dormi la prânz”.