Cum recuno┼čti varicela. Nu numai copiii fac boala

1 shutterstock 1090804772 jpg jpeg

Varicela este ├«ntalnit─â la copii mai des dec├ót la adul┼úi, ┼či, de regul─â, copiii sunt predispu┼či la forme mai u┼čoare dec├ót adul┼úii, care pot suferi complica┼úii ┼či manifest─âri precum febr─â mare, durere de cap ┼či stare general─â de r─âu.

Aparut─â ini┼úial pe piele sub form─â de pete ro┼čii (macule), erup┼úia se transform─â ├«n blistere pline cu lichid clar sau tulbure, care produc m├ónc─ârime ┼či care, ├«n cele din urm─â, se transform─â ├«n cruste. Erup┼úia poate ap─ârea mai ├«nt├ói pe piept, spate ┼či fa┼ú─â, apoi se poate r─âsp├óndi pe ├«ntregul corp, inclusiv ├«n interiorul gurii, pleoapelor sau a zonei genitale.  

O persoană cu varicelă poate face până la 500 de pete pe piele , în termen de 1-2 zile de la apariţia primelor simptome.

Simptomele dureaz─â ├«ntre 7 ┼či 10 zile ┼či se manifest─â prin: m├ónc─ârime, febr─â, durere de cap, dureri musculare, temperatur─â, senza┼úie de oboseal─â, lipsa poftei de m├óncare. Majoritatea copiilor ├«┼či revin, f─âr─â efecte negative de durat─â, prin odihn─â. ├Än unele cazuri ├«ns─â, varicela poate cauza probleme serioase  precum: infec┼úii ale pielii, meningit─â, deshidratare, pneumonie, encefalit─â.

Cum se transmite 

Varicela se transmite ├«n special pe cale respiratorie, ├«n mod specific prin tuse ┼či str─ânut de la o persoan─â bolnav─â (particulele virale r─âm├ón ├«n suspensie ├«n aer ┼či pot fi inhalate de persoanele aflate ├«n apropiere). Perioada contagioas─â ├«ncepe cu 1-3 zile ├«nainte de apari┼úia erup┼úiei cutanate ┼či continu─â ├«n timpul form─ârii veziculelor. De asemenea, virusul se poate transmite ┼či prin contactul cu obiectele contaminate sau mai rar prin secre┼úiile care apar dac─â veziculele de pe piele sunt rupte. Sunt expuse riscului de a face varicel─â persoanele care locuiesc ├«mpreun─â cu o persoan─â bolnav─â de varicel─â sau care intr─â ├«n contact pentru mai mult de o or─â cu o persoan─â care are varicel─â.

Femeile ├«ns─ârcinate, oamenii cu un sistem imunitar sc─âzut, adul┼úii care nu au fost expu┼či la virus dar ┼či nou n─âscu┼úii, se pot confrunta cu complica┼úii grave.   Sindromul congenital de varicel─â apare la 0,4% ÔÇô2% dintre copiii ale c─âror mame au avut varicel─â ├«n primele 20 de s─âpt─âm├óni de gesta┼úie. Nou-n─âscu┼úii afecta┼úi pot avea pielea cicatrizat─â, hipoplazie a membrelor, anomalii neurologice, ale sistemelor ocular ┼či nervos autonom, greutate sc─âzut─â la na┼čtere.