Cu ce probleme se confrunt─â femeile la menopauz─â

1 menopauza jpg jpeg

Prima clincă de menopauză din România marchează doi ani de la lansare. Cu acestă ocazie a realizat o analiză a celor mai frecvete probleme cu care se confruntă pacientele. O treime dintre pacientele care vin la ginecolog prezintă patologii asociate.

Pandemia a f─âcut ca multe femei s─â neglijeze starea de s─ân─âtate ┼či s─â am├óne vizitele de rutin─â la medic, mai ales ├«n timpul valurilor pandemice. Am├ónarea repetat─â poate avea ├«ns─â efecte negative asupra s─ân─ât─â┼úii.   Dup─â 55 de ani, c├ónd are loc stabilizarea menopauzei, femeile nu mai au nevoie de ajutor ├«n strict─â rela┼úie cu menopauza, ├«ntruc├ót se stabilizeaz─â hormonal. Dar riscul de cancer si alte patologii grave cre┼čte odat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â, ├«n contextul depriv─ârii hormonale specifice acestei perioade, ceea ce face controalele de rutin─â absolut necesare pentru depistarea precoce a acestora.   Conform speciali┼čtilor Mediplus, o treime dintre pacientele care au venit de la debutul pandemiei au patologii asociate.   ÔÇťAdresabilitatea c─âtre prima Clinic─â de Menopauz─â din Rom├ónia a crescut, ├«ns─â ├«n egal─â m─âsur─â ┼či procentul pacientelor care au o patologie medie spre grav─â. Tumorile benigne de uter ┼či ovar, tumorile maligne de endometru ┼či s├ón sunt printre cele mai frecvente afec┼úini. Peste 50% dintre pacientele pe care le operez ┼či care au nevoie de interven┼úie chirurgical─â vin din clinica de menopauz─â. Peste 10% au patologie ginecologic─â separat─â care necesit─â interventii, de exemplu histeroscopie, fibroameÔÇŁ, explic─â dr. Iosif Niculescu, medic ginecolog.   Printre alte afec┼úiuni frecvent ├«nt├ólnite la pacientele care ajung la clinica de menopuz─â se num─âr─â tulbur─ârile de static─â genital─â ┼či incontinen┼ú─â la efort, infec┼úiile urinare, patologie endocrin─â asociat─â (hipertiroidie sau alte afec┼úiuni), diabet ┼či obezitate, patologie cardiovascular─â (├«n special hipertensiune). Lipsa efectului protectiv al estrogenului face ca femeile la menopauz─â s─â fie mult mai predispuse la complica┼úii ├«n cazul unei infectii cu Sars-Cov2, un motiv ├«n plus pentru care vaccinarea este recomadat─â pentru femeile din aceast─â categorie.  

Terapia PRP în sfera genitală

Pentru pacientele care intr─â la menopauz─â sau aflate ├«n pre-menopauz─â, OMS recomand─â suplimentarea hormonal─â ├«n dou─â situa┼úii: simptomele neuro-vegetative care altereaz─â calitatea vie┼úii ┼či problemele din sfera uro-genital─â. Nu ├«ntotdeauna ├«ns─â aceasta rezolv─â a doua categorie de probleme, de aceea, Clinica de Menopauz─â lanseaz─â o serie de tehnici de ultim─â genera┼úie.

Una dintre cele mai noi ┼či de succes forme de terapie adjuvant─â pentru problemele legate de menopauz─â ┼či nu numai este terapia de rejuvenare a ┼úesuturilor din sfera genital─â cu plasm─â (PRP). ├Än aceast─â tehnic─â se ├«njecteaz─â, ├«n diferite zone ├«n func┼úie de patologie, propria plasm─â bogat─â ├«n plachete sangvine, stimul├ónd procesele de reparare ┼či regenerare a ┼úesuturilor, prin activarea celulelor stem.  

ÔÇ×Exitst─â o serie de patologii ginecologice, prezente la femeile de toate v├órstele, pentru care aceast gen de terapie este foarte eficient─â. De asemenea, ginecologia reconstructiv─â foloseste cu succes aceast─â tehnic─â pentru tratamentul cicatricilor sau reglarea florei vaginale. Pentru femeile aflate la menopauz─â acesast─â tehnic─â amelioreaz─â ├«n special efectele sindomului uro-genitalÔÇŁ, spune dr. Vasilika Gero, medic ginecolog specializat ├«n terapia PRP.

Aveast─â procedur─â are o serie de indica┼úii medicale precum candidoz─â recurent─â, tratamentul atrofiei vaginale, tratamentul incontinen┼úei urinare de grad mic ┼či a cisitelor recidivante, tratamentul distrofiilor vulvare ├«n stadii incipiente, tratamentul ectopiei colului uterin (inflama┼úie, ran─â diagnosticat─â, etc), ├«mbun─ât─â┼úirea calit─â┼úii endometrului (mai ales pentru FIV). ├Än acela┼či timp, efectele acestor interven┼úii contribuie mult la ├«mbun─ât─â┼úirea vie┼úii sexuale afectat─â de menopauz─â ┼či la eliminarea disconfortului legat de atrofia vaginal─â. 

Conform Eurostat, durata medie de via┼ú─â a unei femei din Europa este estimat─â la peste 80 de ani, ceea ce ├«nseamn─â c─â aproximativ 40% din perioada adult─â este tr─âit─â ├«n menopauz─â. Dac─â ├«n 1998 erau ├«n eviden┼ú─â 477 de milioane de femei la post-menopauz─â, se estimeaz─â c─â ├«n 2045 vor fi 1.1 miliarde de femei la post-menopauz─â, la nivel global. ├Än Europa, v├órsta asociat─â cu debutul menopauzei este ├«n cre┼čtere (mediana la 54 de ani), de┼či factorii care induc menopauza timpurie sunt, la r├óndul lor, tot mai frecven┼úi ├«n via┼úa femeilor - obezitate, fumat, sedentarism.