VIDEO: Protejeaz─â-l pe cel mic de c─âldur─â!

1 2 jpg jpeg

Tot citim sau auzim c─â, pe canicul─â, copiii sunt mai expu┼či riscurilor ├«n ceea ce prive┼čte s─ân─âtatea. De ce? ├Änainte de ├«mplinirea v├órstei de doi ani, copiii nu au definitivate mecanismele de autocontrol al temperaturii. De aceea, cei mici se pot deshidrata mai u┼čor acum, mai ales c─â pe c─âldur─â pierd mai multe s─âruri minerale prin transpira┼úie. Iat─â ce m─âsuri este bine s─â iei! Asigur─â-te c─â bea suficient─â ap─â! Pe c─âldur─â, copiii trebuie s─â bea ├«n jur de un litru de ap─â plat─â pe zi. De asemenea, sucurile naturale de fructe f─âcute ├«n cas─â nu numai c─â ├«l hidrateaz─â, ci ├«i furnizeaz─â ┼či numeroase vitamine ┼či minerale.

Ceaiurile ├«ndulcite cu miere, compoturile ┼či supele sunt alte op┼úiuni s─ân─âtoase de hidratare pe canicul─â. Nu a┼čtepta ca micu┼úului s─â i se fac─â sete, d─â-i s─â bea lichide c├ót mai des. De asemenea, include mai des ├«n dieta copilului fructe (mai ales zemoase) ┼či legume proaspete.

Alege pentru aceast─â perioad─â h─âinu┼úe de culori deschise, din bumbac sau de in, c├ót mai lejere. Dac─â ├«l ├«mbraci mai gros, cel mic va transpira mult mai u┼čor, mai ales c─â micu┼úii sunt activi. Un element vestimentar care nu trebuie s─â lipseasc─â este p─âl─âriu┼úa. Alege una din material textil sau din paie, nu din plastic, pentru c─â aceasta se va ├«nc─âlzi u┼čor.

Copiii expu┼či la soare trebuie proteja┼úi neap─ârat cu creme de fotoprotec┼úie cu SPF ridicat (40, 50+), ├«ns─â numai dac─â micu┼úul are peste ┼čase luni! ÔÇ×Nu uita┼úi c─â expunerea brutal─â la soare ├«n copil─ârie ┼či arsurile solare reprezint─â factor de risc pentru apari┼úia mai t├órziu a cancerului cutanat, inclusiv a melanomului malign!

Pielea are memorie ┼či va ┼úine minte toate agresiunile la care a fost supus─â ├«n copil─ârieÔÇŁ, avertizeaz─â dr. Oana Cl─âtici, medic primar dermatolog la Spitalul Universitar de Urgen┼ú─â din Bucure┼čti.

Pentru copiii care merg la plaj─â, orele de expunere optime sunt 08.00 -10.00 ┼či dup─â ora 16.00. Aplica┼úi crema de fotoprotec┼úie cu 20 de minute ├«nainte de expunerea la soare.