Taţii în vârstă pot transmite boli genetice copiilor

1 2 jpg jpeg

“Adesea mamele sunt arătate cu degetul dacă apare un copil cu o boală genetică. Nu este corect. Acum există destule date ca să le spunem bărbaţilor care au trecut de o anumită vârstă că nu este foarte indicat să aibă copii, pentru că riscul genetic este la fel de mare şi la ei”, afirmă profesorul Stanislas Lyonnet, şeful serviciului de genetică de la spitalul Necker din Paris.

Autismul, una dintre cele mai frecvente boli

Studiul arată că bărbaţii care au copii târziu îi expun la mai multe boli genetice rare, cum ar fi neurofibromatoza, achondroplastia (formă de nanism), schizofrenia sau autismul.

Taţii băieţilor autişti sunt de şase ori mai des întâlniţi în jurul vârstei de 40 de ani decât în categoria celor între 20 şi 30 de ani. În ceea ce priveşte fetele autiste, taţii vârstnici sunt de 17 ori mai mulţi.

Cercetătorii au descoperit că autismul apare ca urmare a unor mutaţii genetice rare, numite de novo, care nu sunt moştenite, dar apar în procesul de concepţie, şi că taţii sunt răspunzători de o mare parte a acestor mutaţii. Ei le transmit copiilor de patru ori mai des decât mamele şi riscul pentru un tată să inducă acest tip de mutaţie creşte odată cu vârsta.

Cercetătorii susţin că puterea de transmitere se datorează spermatogenezei. Aceasta are loc plecând de la celule germinale, spermatogonii, care dau naştere la noi spermatozoizi, prin diviziuni succesive. După zeci de diviziuni celulare, spermatozoizii acumulează un număr de mutaţii, unele putând fi la originea câtorva boli, printre care autismul.

Pentru că respectivele spermatogonii ale bărbaţilor în vârstă trec prin mai multe diviziuni, pe măsură ce îmbătrânesc, aceşti taţi prezintă risc crescut să transmită mutaţiile genetice copiilor.