«Sindromul Down poate fi învins»

1 2 jpg jpeg

„Când porneşti la drum în viaţă, nu bănuieşti ce surprize te aşteaptă…”, şi-a început povestea Elena Tănase, din Alexandria, mama unui copil cu sindrom Down.

Deşi problemele nu au încetat să apară, puterea dată de cei doi copii şi încrederea în Dumnezeu au făcut-o pe Elena să depăşească toate obstacolele.

,,Acum 24 de ani, într-o zi minunată de mai, venea pe lume cel de-al doilea copil al meu, Teodor.

Bucuria naşterii lui s-a transformat în câteva clipe în durere, nedumerire şi frică de viitor, căci se născuse cu sindromul Down.

Parcă totul s-a prăbuşit în jurul meu, lumea mi-a întors spatele şi amărăciunea şi lacrimile au luat locul bucuriei”, îşi aminteşte Elena.

Deşi i-a fost greu, Elena s-a hotărât să afle cât mai multe informaţii din cărţi despre această boală, pentru ca Teodor să aibă parte de o copilărie fericită.

Sportul i-a dat încredere în el

În ciuda problemelor de sănătate, Teodor s-a luptat cu boala şi s-a încăpăţânat să facă aceleaşi lucruri ca un copil care nu are probleme de sănătate.

,,Cu multă răbdare, dragoste şi muncă, Teodor a învăţat să meargă, să mănânce singur, să scrie, să citească, să meargă la cumpărături, să folosească calculatorul şi să dobândească un limbaj cât mai coerent. În ciuda slăbiciunii musculare, Teodor face sport des“, povesteşte Elena.

Premierea sportivilor din asociaţie

1 jpg jpeg

După ce s-a antrenat pe stadionul din Alexandria, a căpătat mai multă încredere în el şi a început să practice atletism, baschet, fotbal şi oină.

De-a lungul timpului, a participat la mai multe con­cursuri sportive locale, naţionale şi chiar internaţionale, destinate persoanelor cu dizabilităţi, şi a obţinut trofee, medalii şi diplome.

„Pentru familia mea, Teodor a demonstrat că sindromul Down poate fi învins, el fiind un «campion al destinului». Teodor are şi o prietenă, pe Teodora, care suferă de aceeaşi afecţiune. E o prietenie platonică, vorbesc la telefon, merg împreună la competiţii sportive şi au o legătură de suflet”, povesteşte Elena.

«Am devenit o familie»

Din dorinţa de a-l ajuta pe Teodor, dar şi pe alţi copii care suferă de sindromul Down, Elena a înfiinţat în 2006 Asociaţia ,,Dai o şansă”.

,,După ce a obţinut diploma de 11 clase, Teodor se plictisea acasă, nu avea prieteni şi nu era acceptat de cei din jur.

De aici a pornit şi dorinţa de a înfiinţa o asociaţie care poate ajuta la educarea şi la integrarea în societate a persoanelor cu dizabilităţi.

Confecţionăm tablouri, semne de carte, felicitări şi obiecte de artizanat. Am devenit o familie”, spune Elena.

Info: Din asociaţia „Dai o şansă” fac parte 17 copii şi tineri cu dizabilităţi, cu vârste cuprinse între 8 şi 32 de ani.