Şi copiii suferă după divorţ

1 2 jpg jpeg

În timp ce adulţii reuşesc să treacă mai uşor peste un divorţ, pentru cei mici o astfel de veste poate reprezenta o adevărată încercare, ce le poate influenţa nu doar personalitatea, ci şi comportamentul şi percepţia pe care o au despre ideea de familie sau de iubire.

„Divorţul părinţilor reprezintă pentru copii un stres major, chiar şi în cazul în care relaţia de cuplu a celor doi adulţi a fost una anterior disfuncţională. Lipsa de informaţii cu privire la tipul de relaţii pe care copilul le va putea avea cu cei doi părinţi sau întrebările legate de <<casa>> în care va urma să locuiască pot duce la apariţia anxietăţii“, explică psihoterapeutul Livia Căciuloiu.

Cum îl poţi pregăti pe cel mic

Din moment ce părinţii au luat decizia de a-şi continua viaţa separat, este foarte important ca împreună să-l anunţe pe copil, înainte ca acesta să afle vestea de la alte persoane.

„Mesajul trebuie formulat de către părinţi luând în considerare vârsta copilului, iar pentru a-i împlini nevoia de siguranţă şi confort emoţional, îi pot oferi mai des în această perioadă asigurări verbale legate de dragostea pe care cei doi continuă să i-o poarte“, spune psihoterapeutul.

De asemenea, pentru cel mic este de ajutor să se păstreze cât de cât rutina pe care o avea. Astfel, el simte că are mai mult control asupra situaţiei şi îi oferă mai mult confort psihologic.

La ce trucuri pot apela părinţii

Mai mult ca oricând, într-o situaţie cum este divorţul este necesar ca părinţii să-i acorde copilului mai multă atenţie. El are nevoie să se simtă în siguranţă, dar şi că aparţine în continuare părinţilor, deşi aceştia se despart.

„Un exemplu concret prin care părinţii îi pot explica celui mic este: ştii că în ultima perioadă mami şi tati nu prea s-au înţeles, aşa că am decis împreună că cel mai bine pentru noi toţi este să ne separăm. Nu este vina ta, noi amândoi rămânem părinţii tăi şi te iubim foarte mult în continuare şi vom rămâne alături de tine, doar că nu vom mai locui în aceeaşi casă“, spune psihoterapeutul Livia Căciuloiu.

Livia Căciuloiu, psihoterapeut, livia.caciuloiu@psihomedeor.ro

Separarea părinţilor are un impact diferit în viaţa copilului în funcţie de trecutul familial, disponibilitatea emoţională a adulţilor sau de personalitatea celui mic. În general, s-au constatat schimbări în comportamentul copilului, putând apărea tendinţa de retragere din grupul de colegi sau prieteni, în cazul în care nu se simte înţeles de către aceştia. De asemenea, pot aparea dificultăţi de concentrare sau atenţie care pot duce la scăderea randamentului şcolar