Semne ale hepatitei A la copii care vă trimit la medic

1 2 jpg jpeg

„Boala mâinilor murdare“, aşa cum este cunoscută hepatita A, este des întâlnită la copii, pentru că ei nu sunt atenţia la păstrarea unei bune igiene corporale. Virusul hepatitei A poate fi contractat nu doar prin intermediul mâinilor murdare, ci şi de pe alimente sau obiecte (clanţele uşilor, întrerupătoare).

Copiii care frecventează creşele, grădiniţele, şcolile sau locuiesc în căminele liceelor, de exemplu, şi intră în contact cu multe persoane sunt mai expuşi riscului de a contracta virusul infecţios.

Ştiai că…

…se estimează că până la vârsta de 40 de ani, aproximativ 90% din populaţia ţărilor slab şi mediu dezvoltate este infectată cu acest virus?

Metode simple pentru a preveni îmbolnăvirea cu hepatita A

Cea mai eficientă metodă de prevenire este spălarea riguroasă a mâinilor, precum şi a legumelor şi fructelor. Spălatul pe mâni poate fi pentru unii dintre copii o adevărată corvoadă. De asemenea, deseori copiii omit să se spele pe mâini după ce trag apa la toaletă.

Pentru ca puiul tău să nu aibă de-a face cu „boala mâinilor murdare“, hepatita de tip A, ai grijă ca el... ...să se spele pe mâini de fiecare dată după ce foloseşte toaleta. Pentru acest lucru este necesară utilizarea săpunului şi clătirea mâinilor cu apă din abundenţă; ...să nu consume fructele şi legumele fără ca ele să fie spălate în prealabil; ...să aibă, pe cât posibil, un singur pahar din care să bea lichide şi să nu folosească mai multe recipiente; ...să aibă la el săpunieră, săpun, pahar de apă, prosop, periuţă de dinţi, pastă de dinţi,.atunci când este într-o excursie sau când călătoreşte alături de un grup mai mare de persoane.

Durata de tratament a copilului infectat cu acest virus hepatic poate dura şi câteva săptămâni. Dar odată vindecat, micuţul nu se mai poate îmbolnăvi de hepatita A. Corpul dezvoltă anticorpi care-i asigură imunitate.

Medicii recomandă vaccinarea copiilor împotriva acestui virus contagios.

Oboseala, greaţa şi semnele specifice unei răceli sunt primele simptome ale manifestării hepatitei A. Dacă lor li se asociază şi altele precum cele de mai jos, e cazul să mergeţi la un consult medical:

- febră

- dureri musculare;

- respiraţie urât mirositoare;

- letargie;

- dureri abdominale;

- diaree;

- erupţii pe piele.