Recunoa┼čte simptomele meningitei!

1 2 jpg jpeg

Meningita reprezint─â inflama┼úia meningelor, membrane care ├«nconjoar─â ┼či protejeaz─â creierul ┼či m─âduva spin─ârii ┼či poate avea 2 cauze majore: virusurile ÔÇô meningit─â viral─â sau bacteriile ÔÇô meningit─â bacterian─â. ├Än general, forma viral─â are un prognostic bun; ├«n schimb, meningita bacterian─â poate l─âsa sechele neurologice sau poate duce la deces.

Febra ┼či durerile de cap, printre simptome

Printre manifest─ârile care ar trebui s─â te alarmeze la copil se num─âr─â febra, pierderea poftei de m├óncare, convulsiile, durerile de cap, sensibilitatea la lumin─â, rigiditatea g├ótului, starea de ame┼úeal─â, gre┼úurile ┼či v─ârs─âturile. Dac─â 3 dintre aceste simptome apar simultan, e posibil ca micu┼úul s─â sufere de meningit─â. Pot ap─ârea ┼či dureri de stomac, extremit─â┼úi reci, frisoane, dureri musculare sau probleme de respira┼úie. Mergi imediat la medic pentru a primi un diagnostic corect.

Refuzul hranei îngrijorător la nou-născuţi

La copiii mai mici de 2 ani e bine s─â acorzi aten┼úie sporit─â oric─ârei schimb─âri de dispozi┼úie. Agita┼úia sau somnolen┼úa excesiv─â, refuzul hranei, pl├ónsul ce nu poate fi calmat, ascu┼úit, dar ┼či v─ârs─âturile trebuie monitorizate cu aten┼úie.

Ce presupune diagnosticul

Medicul va analiza temperatura, tensiunea, pulsul ┼či cantitatea de oxigen din s├ónge, pentru a stabili un diagnostic. Irita┼úia pielii ┼či amor┼úirea g├ótului cer administrarea de urgen┼ú─â a unui antibiotic venos. Pot urma o serie de alte analize, precum punc┼úie lombar─â, tomografie, radiografie sau diferite teste de s├ónge.

Posibile complicaţii

├Än cazurile nefericite, meningita bacterian─â poate duce la probleme neurologice, precum pierdereau auzului, afectarea vederii, dificult─â┼úi uletrioare de memorare ┼či ├«nv─â┼úare ┼či chiar deces. Se va impune un control ORL ulterior ┼či interven┼úii rapide specifice pentru a preveni aceste complica┼úii severe ┼či ireversibile.

Cite┼čte ┼či: Cum s─â previi complica┼úiile meningitei

Tratamentul corespunz─âtor

├Än cazul meningitei virale, tratamentul se adreseaz─â simptomelor. Deseori este de ajuns administrarea de analgezice ┼či antipiretice, al─âturi de recomandarea de a fi consumat─â o cantitate c├ót mai mare de lichide. Meningita bacterian─â necesit─â un tratament cu antibiotice sau medica┼úie special─â pentru reducerea presiunii intracraniene. Copilul trebuie monitorizat at├ót c├ót se afl─â sub tratament, c├ót ┼či dup─â terminarea acestuia, pentru a urm─âri evolu┼úia st─ârii de s─ân─âtate.

Info

Streptococul este cea mai ├«nt├ólnit─â bacterie care cauzeaz─â meningita la copii ┼či adul┼úi tineri.

Este o boal─â contagioas─â

Cei mai predispu┼či ├«n a dezvolta meningita sunt de obicei micu┼úii cu un sistem imunitar sl─âbit, cei care sufer─â de anemie feripriv─â sau copiii care au suferit un traumatism cerebral, ├«ns─â oricine poate contracta boala. Cei din jur trebuie s─â aib─â grij─â la folosirea ├«n comun a veselei ┼či la igiena riguroas─â a m├óinilor.

┼×tiai c─â... ...vaccinul de imunizare contra Haemophilus reduce riscul ├«mboln─âvirii de anumite forme de meningit─â bacterian─â.