Măsuri de tratament în scarlatină

1 2 jpg jpeg

Scarlatina este cauzat─â de streptococul beta-hemolitic de grup A, cei mai predispu┼či la ├«mboln─âvire fiind copiii cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 5 ┼či 10 ani. Boala se transmite fie direct, pe calea aerului (tuse, str─ânut), fie indirect, prin obiecte ┼či alimente contaminate.

Simptomele bolii

Perioada de incuba┼úie este ├«ntre 2 ┼či 5 zile. Debutul bolii este brusc, cu febr─â de 39┬░-40┬░ C, frisoane, dureri ├«n g├ót, v─ârs─âturi. Mai pot ap─ârea ┼či dureri abdominale, iar ganglionii de la nivelul g├ótului se pot m─âri.

La 2-3 zile de la aceste manifest─âri apare ┼či o erup┼úie cutanat─â. Pe pielea copilului bolnav, ├«n special ├«n zona abdomenului, a coatelor ┼či a genunchiului, apare o erup┼úie sub forma unor bubi┼úe ro┼čii. Erup┼úia poate s─â dureze p├ón─â la 7 zile ┼či nu va l─âsa semne. Apar modific─âri ┼či la nivelul limbii. Dac─â ├«n prima zi este acoperit─â cu un depozit albicios, ├«n urm─âtoarele zile devine ro┼čie-zmeurie.

Boala este foarte contagioas─â la ├«nceput, c├ónd streptococul este prezent ├«n nasul ┼či faringele bolnavului. La 24-48 de ore de la ├«nceperea tratamentului, pericolul ca scarlatina s─â fie contractat─â ┼či de alte persoane este minim.

Exsudatul faringian, pentru diagnostic

Pentru a confirma diagnosticul de scarlatin─â medicul recomand─â exsudatul faringian (arat─â prezen┼úa streptococului beta-hemolitic de grup A). Testul se face diminea┼úa, pe nem├óncate ┼či ├«nainte ca micu┼úul s─â se fi sp─âlat pe din┼úi.

Mai pot fi recomandate ┼či analizele de s├ónge. ├Än caz de scarlatin─â, valorile leucocitelor neutrofile ┼či a eozonofilelor sunt crescute. ┼×i viteza de sedimentare a hematiilor (VSH ) m─ârit─â, este un semn al bolii.

Se trateaz─â cu antibiotic

Copilul cu scarlatină se tratează la domiciliu sau se recomandă internarea, în funcţie de gravitatea simptomelor.

Medicul de familie sau medicul infec┼úionist recomand─â tratamentul cu antibiotice din familia penicilinei sau din clasa macrolidelor, la persoanele alergice la penicilin─â. Mai pot fi indicate ┼či medicamentele antipiretice, pentru sc─âderea febrei. Odihna ┼či un regim alimentar care s─â con┼úin─â supe, legume ┼či fructe bogate ├«n vitamina C sunt foarte importante. Medicul chiar poate recomanda suplimente alimentare cu vitaminele B ┼či C.

Pe toat─â durata bolii, copilul bolnav trebuie s─â foloseasc─â prosoape ┼či obiecte de vesel─â individuale.

Ce complicaţii pot apărea

La unii copii pot ap─ârea complica┼úii ale infec┼úiei, cel mai adesea din cauza lipsei tratamentului cu antibiotice. Otita, sinuzita, pneumonia, meningita ┼či abcesele sunt cele mai frecvente. De asemenea, mai pot ap─ârea complica┼úii toxice, din cauz─â c─â ├«n organism este eliberat─â o cantitate mare de eritrotoxin─â ( substan┼ú─â toxic─â produs─â de streptococul beta-hemolitic de grup A).

Sfat

Persoanele care au intrat în contact cu un copil bolnav de scarlatină trebuie să facă un exsudat faringian, pentru a vedea dacă au contractat sau nu boala.