Îl laşi cu bona sau cu bunica?

1 2 jpg jpeg

Indiferent dacă alegi bunica sau bona, un lucru este sigur: nu trebuie să te aştepţi că vor avea grijă de copil exact aşa cum ai fi făcut-o tu. Şi nu este vorba neapărat de rea-voinţă, ci pur şi simplu de concepţii şi metode diferite. De aceea, este bine ca mai întâi să găseşti modalităţi cât mai deschise de comunicare cu persoana care va avea grijă de copilul tău, pentru a preîntâmpina apariţia unor tensiuni. De cele mai multe ori, alegerea unei soluţii legate de persoana care va avea grijă de copil este dictată de mai mulţi factori, dintre care cel financiar nu este deloc de neglijat. Indiferent pe cine ai alege, este important să te asiguri că micuţul tău va fi în siguranţă. Din acest punct de vedere, cei mai mulţi părinţi au un grad mai mare de confort psihic atunci când îşi lasă copiii pe mâna cuiva din familie – părinţi sau socri.

Fie că angajezi o bonă, fie că îl laşi în grija bunicilor, este foarte posibil să apară unele neînţelegeri legate de creşterea şi educaţia copilului. De aceea, este important să exprimi clar de la început ce aşteptări ai, precum şi ce are şi ce nu are voie să facă.

De exemplu, dacă vrei ca bona să facă şi menaj, spune-i de la început acest lucru. Nu neglija următorul aspect: copilul poate rămâne nesupravegheat în timp ce bona este ocupată cu unele treburi casnice.

Cel mai indicat este să apelezi la bonele recomandate sau să apelezi la agenţiile de baby-sitting. Acestea din urmă au avantajul că asigură testări medicale şi psihologice, precum şi verificarea cazierului bonelor.

Bunicii îi pot răsfăţa prea mult

Neînţelegeri şi tensiuni pot apărea şi atunci când micuţii sunt lăsaţi în grija bunicilor. Astfel, părinţii ajung să se plângă pentru că bunicii îi răsfaţă peste măsură pe copii sau că le dau prea multă libertate.

La rândul lor, bunicii pot fi nemulţumiţi pentru că sunt „exploataţi” sau pentru că nu li se respectă punctul de vedere. De aceea, este bine să se ajungă la un compromis. Renunţă la criticile inutile şi nu uita că, până la urmă, bunicii merită din plin recunoştinţă pentru faptul că se implică în creşterea copilului

. Desigur, atunci când la mijloc există divergenţe majore în ceea ce priveşte creşterea şi educarea copilului, este bine să nu apelezi la ajutorul bunicilor, pentru că tensiunile dintre voi îi pot face rău micuţului.

În mod normal, părinţii sunt cei care stabilesc regulile, în special atunci când ai ales o bonă. De asemenea, copiii trebuie să recunoască în părinţi semnul autorităţii, de cele mai multe ori bunicii fiind „protectorii” micuţilor, mai ales atunci când aceştia din urmă fac boacăne şi sunt pedepsiţi de părinţi.

În cazul în care bunicii sau bonele fac regulile, copilul va putea fi tentat să nu mai asculte de regulile tale. Ai grijă însă! Nu exagera cu cerinţele faţă de bone sau de bunici. Uneori, poate chiar fără să îţi dai seama, eşti prea protector şi faci greşeala de a cere persoanei care îţi îngrijeşte copilul lucruri pe care nici tu, ca părinte, nu le-ai face în viaţa de zi cu zi.