De ce sunt importante analizele nou-n─âscutului?

1 2 jpg jpeg

├Änc─â din primele minute ale venirii lui pe lume, copilului i se evalueaz─â starea general─â de s─ân─âtate prin scorul Apgar. Acest test urm─âre┼čte ritmul respira┼úiei, b─ât─âile inimii, tonusul muscular, reflexele ┼či culoarea pielii. Testul se face ├«n primul minut de via┼ú─â, repet├óndu-se la 5, 10 ┼či cel mult 20 de minute de la na┼čtere. Cei mai mul┼úi bebelu┼či primesc o not─â ├«ntre 8 ┼či 10, ceea ce arat─â o stare de s─ân─âtate bun─â a copilului. Este un semn de suspiciune dac─â micu┼úul copilul prime┼čte nota 7 chiar ┼či la 10 minute dup─â na┼čtere.

Diabetul mamei îl poate afecta pe copil

Aproximativ trei din o mie de copii se nasc cu hipoglicemie. Testarea glicemiei este indicat─â bebelu┼čilor cu risc (mame cu diabet zaharat insulinodependent sau gesta┼úional, prematuri, greutate prea mare la na┼čtere), deoarece valorile anormale ale acesteia pot avea efecte negative asupra dezv─âlt─ârii f─âtului. De asemenea, trebuie testa┼úi copiii cu mame purt─âtoare ale virusului hepatitic C.

Este posibil ca, de┼či arat─â normal, un copil s─â sufere de o boal─â care nu poate fi diagnosticat─â dec├ót prin teste specifice. ÔÇ×Sunt peste 20 de teste screening care trebuie f─âcute de rutin─â la to┼úi copiiiÔÇŁ, afirm─â C─ât─âlin C├«rstoveanu, medic primar neonatolog la Spitalul Clinic de Urgen┼ú─â pentru Copii ÔÇ×M. S. CurieÔÇŁ din Bucure┼čti.

Analiza din călcâi arată bolile genetice

Fenilcetonuria (boal─â genetic─â ap─ârut─â din cauza imposibilit─â┼úii corpului de a metaboliza un aminoacid din alimente) poate fi diagnosticat─â la na┼čtere, prin analiza s├óngelui (testul Guthrie) ┼či cea a urinei (testul Phenistix).

Te-ar mai putea interesa:

- Nu-i da copilului medicamente la întâmplare

- Bolile copil─âriei, un r─âu necesar

- Cum disciplinezi un copil mofturos?

ÔÇ×├Än Rom├ónia, la nou-n─âscu┼úi se face un singur test screening ÔÇô testarea Guthrie ÔÇô pentru hipotiroidism congenital ┼či fenilcetonurie, la aproximativ 72 de ore de la na┼čtereÔÇŁ, men┼úioneaz─â Raluca Ghinea, medic specialist neonatolog la clinica ÔÇ×MedLifeÔÇŁ din Bucure┼čti. Doar o treime din copiii rom├óni sunt ├«ns─â testa┼úi pentru aceste boli. ├Än cadrul testului Guthrie, bebelu┼čului i se recolteaz─â din c─âlc├ói ├«n cel mult a patra zi de na┼čtere ├«n jur de trei pic─âturi de s├ónge, care se preleveaz─â pe o h├órtie special─â.

Rezultatul este gata ├«n 15 zile, iar p─ârin┼úii sunt anun┼úa┼úi numai ├«n cazul ├«n care rezultatul este pozitiv. Copiii depista┼úi cu fenilcetonurie au nevoie de o diet─â special─â, lipsit─â de proteine. Netratat─â, boala poate da retard mental sever. De asemenea, hioptiroidismul congenital netratat poate l─âsa sechele neoropsihice pentru tot restul vie┼úii. Testele genetice pentru bebelu┼či se pot face ┼či contra cost, ├«n clinici private.

Surditatea trebuie depistată până la 6 luni

Prin testarea audiologic─â se diagnosticheaz─â ├«n prima lun─â de via┼ú─â hipoacuzia bilateral─â permanent─â, ceea ce permite instituirea timpurie a metodei terapeutice. Aceasta const─â fie ├«n purtarea unui aparat auditiv, fie ├«n efectuarea unui implant cohlear. Medicii recomand─â ca depistarea ┼či instituirea tratamentului s─â se fac─â ├«naintea ├«mplinirii v├órstei de ┼čase luni.

├Än lipsa diagnostic─ârii la na┼čtere, hipoacuzia va fi observat─â de p─ârin┼úi dup─â v├órsta de un an. Testarea se face cu ajutorul unui dispozitiv special ┼či este gratuit─â ├«n unele maternit─â┼úi.