Cum ├«┼úi dai seama c─â are viermi┼čori intestinali

1 2 jpg jpeg

Vermi┼čori intestinali. Somnul agitat, un prim simptom

├Än cazul ├«n care micu┼úul t─âu nu reu┼če┼čte s─â aib─â un somn lini┼čtit, nu neglija acest aspect. Durerile abdominale, senza┼úia de m├ónc─ârime sau agita┼úia continu─â pot provoca perturbarea calit─â┼úii somnului pe timpul nop┼úii, f─âr─â s─â suspectezi m─âcar c─â acest lucru se ├«nt├ómpl─â din cauza viermi┼čorilor intestinali.

Scuipatul excesiv

Dac─â observi c─â micu┼úul t─âu ├«ncepe s─â scuipe des, nu ├«nseamn─â neap─ârat c─â este lipsit de maniere ┼či c─â ar trebui imediat s─â-l cer┼úi. Afl─â care este cauza din spatele acestui comportament, deoarece prezen┼úa viermi┼čorilor intestinali determin─â stimularea cantit─â┼úii de saliv─â, ├«nc├ót copilul poate sim┼úi nevoia s─â o expectoreze.

Viermi┼čori intestinali. Scaun ur├ót mirositor

Un miros prea puternic al scaunului poate indica uneori o infec┼úie la nivelul intestinelor, precum cea produs─â de parazi┼úii intestinali. De aceea, este recomandat s─â mergi la un medic de specialitate imediat dup─â ce ai sesizat o schimbare ├«n ceea ce prive┼čte mirosul scaunului copilului t─âu.

Mâncărime în jurul anusului

Un alt semn care te poate ajuta s─â-┼úi dai seama din timp c─â micu┼úul t─âu are viermi┼čori intestinali este m├ónc─ârimea persistent─â din zona anusului ┼či irita┼úiile aferente. Acest lucru se ├«nt├ómpl─â ├«n special la primele ore ale dimine┼úii, deoarece viermii ajung ├«n zona anusului, senza┼úia fiind extrem de deranjant─â.

Viermi┼čori intestinali. Lipsa apetitului

Este adev─ârat c─â mul┼úi dintre cei mici nu se dau ├«n v├ónt dup─â m├óncare, dar dac─â observi o diminuare brusc─â ┼či drastic─â a apetitului, aceasta poate reprezenta un semn al contamin─ârii cu viermi┼čori intestinali. De asemenea, poate ap─ârea ┼či s├óngerarea intern─â care duce la pierderea de fier din organism, implicit la apari┼úia anemiei ┼či la pierderea poftei de m├óncare.

Când e cazul să mergi urgent la medic

Nu am├óna vizita la medic ├«n cazul ├«n care copilul are diaree, st─âri de grea┼ú─â sau de ame┼úeal─â care persist─â mai mult de c├óteva zile. De asemenea, este important s─â ├«i comunici medicului dac─â ai c─âl─âtorit ├«n alt─â ┼úar─â ├«mpreun─â cu cel mic sau dac─â exist─â posibilitatea ca acesta s─â fi b─âut ap─â contaminat─â. Dac─â sunt l─âsa┼úi netrata┼úi, viermi┼čorii intestinali pot afecta ├«ntreg organismul copilului, fapt care duce la ├«nt├órzierea cre┼čterii, la ├«ngreunarea dezvolt─ârii intelectuale ┼či la afectarea func┼úiei cognitive.

Metode de diagnosticare

├Än urma unui consult de specialitate, medicul va alege una din metodele de depistare ale viermi┼čorilor intestinali. Printre acestea se num─âr─â examinarea ├«n laborator a probelor de fecale, testul cu band─â adeziv─â - folosit─â pentru a colecta posibilele larve din jurul anusului, recoltarea probelor de sub unghii ┼či, eventual, ecografia, care este recomandat─â mai ales ├«n cazul unei infest─âri severe.

Cum se trateaz─â

Contra viermi┼čorilor intestinali exist─â medicamente care se administreaz─â pe cale oral─â, la recomandarea medicului. ├Än cazul ├«n care copilul se confrunt─â ├«n paralel ┼či cu o anemie, ap─ârut─â pe fondul infest─ârii cu viermi┼čori intestinali, exist─â posibilitate s─â aib─â nevoie ┼či de suplimente de fier.

Cele mai bune metode de prevenţie

-sp─âlarea frecvent─â a m├óinilor, at├ót ale p─ârin┼úilor ├«nainte ┼či dup─â schimbarea scutecelor bebelu┼čilor, c├ót ┼či ale copiilor dup─â ce se joac─â sau au fost la toalet─â

-evitarea consumului de apă din surse îndoielnice

-schimbarea periodic─â a a┼čternuturilor cu unele curate ┼či sterilizate

-curăţarea jucăriilor cu dezinfectant

-schimbarea lenjeriei intime în fiecare zi

-t─âierea unghiilor

-interzicerea intrării în casă cu încălţămintea de afară

-dezinfectarea toaletei

-sp─âlarea legumelor ┼či a fructelor