Cum îl pregăteşti pe cel mic pentru prima vizită la dentist

1 2 jpg jpeg

La o prima întâlnire, dentistul va examina dinţii copilului, va verifica primele semne de degradare sau boală a gingiei şi va discuta cu el despre igiena orală. Medicul stomatolog Andra Custura ne oferă sfaturi utile astfel încât prima vizită la stomatolog să fie una reuşită.

Regulile de igienă orală trebuie explicate devreme

Colegiul Medicilor Dentişti din România recomandă că bebeluşii să vadă un medic dentist în termen de şase luni de la primul dinte apărut sau până la vârsta de un an, oricare dintre acestea survine mai întâi.

„O mulţime de părinţi sunt surprinşi când aud că trebuie să meargă cu copilul atât de devreme la dentist, însă dinţii de lapte durează în unele cazuri, până la 12 sau 13 ani, aşa că trebuie să se stabilească obiceiuri orale bune cât mai devreme“, a explicat dr. Andra Custura, medic stomatolog la clinica Andra Smile.

O vizită timpurie dă medicului dentist oportunitatea de a învăţa părinţii şi copiii cum să se spele în mod corespunzător pe dinţi şi cum să aleagă alimentele bune pentru sănătatea orală. Copiii care încep cât mai devreme să meargă la dentist au o probabilitate mult mai mare să evite problemele dentare pe viitor. Examinează copilul acasă

Copilul se va simţi mult mai confortabil să aibă dinţii examinaţi la un cabinet stomatologic dacă a experimentat deja acest lucru acasă. Fă-ţi timp pentru a-i observa dinţii, gingia şi limba în mod regulat.

„Acest lucru poate fi dificil la un bebeluş, dar încearcă să utilizezi tehnica genunchi-pe-genunchi: stai faţă în faţă cu un alt adult cu genunchii atingându-se şi pune copilul în poala celeilalte pesoane pentru a avea acces mai uşor la gura lui. La această vârstă, chiar dacă el nu are dinţi, ar trebui să îi ştergi gingiile uşor cu o compresă curată şi umedă, după mese. Poţi, de asemenea, stimula gura cu o perie mică, moale. Toate aceste activitati îl vor pregăti pentru un consult profesionist“, adaugă medicul stomatolog.

Stabileşte vizita la medic la o oră bună pentru cel mic

Asigură-te că întâlnirile cu medicul dentist ale copilului sunt stabilite la o oră potrivită, când acesta este odihnit şi într-o stare de spirit bună.

„Copiii au perioade de comportament bun sau capricios în diferite momente ale zilei, de aceea nu ai vrea să-l aduci atunci când îi este foame sau este obosit. Din motive evidente, evită să îi dai zahăr înainte de vizită. Şi dacă poţi, ar fi bine să ajungi puţin mai devreme, pentru a permite copilului să se joace în sala de aşteptare şi să se înveţe cu mediul înconjurător“, adaugă medicul Andra Custura.

Încearcă si ai o atitudine optimistă

Nu trebuie să fie foarte pozitiv, dar păstrează o atitudine optimistă atunci când vorbeşti despre dentist în ziua vizitei. Tratează întâlnirea ca pe ceva simplu, de rutină şi pozitiv.

„Dacă faci asta, copilul tău va avea o atitudine mult mai detaşată faţă de dentist şi de întreaga experienţă dentară“, spune dr. Custura. Pentru un plus de confort îi poţi aduce jucăria lui preferată.

SFAT: Înainte de prima programare la dentist, vorbeşte cu copilul şi explică-i la ce să se aştepte în cuvinte pe care el le înţelege şi care nu-l sperie. Joacă-te „de-a dentistul“ cu un animal pluşat sau cu o păpuşă şi citeşte-i copilului poveşti pozitive despre întâlnirea cu dentistul.