Cum îi afectează pe copii fumatul pasiv

1 2 jpg jpeg

Copiii au de suferit cel mai mult din cauza fumatului pasiv, semnalează medicii. Efectele negative îşi pot face simţită prezenţa încă din viaţa uterină, substanţele nocive din ţigări putând traversa placenta. Copiii cu mame fumătoare pot avea retard de creştere şi greutate mai mică la naştere.

Cei mici sunt mai vulnerabili la acţiunea nocivă a fumului de ţigară din cauză că au un sistem imunitar mult mai sensibil, iar plămânii lor sunt mai „receptivi” la substanţele chimice nocive din fumul de ţigară. Studiile au arătat că, în cazul sugarilor, riscul de moarte subită este dublu dacă aceştia sunt expuşi fumului de ţigară.

Din cele peste 4.000 de substanţe conţinute de fumul de ţigară, 200 sunt toxice, iar mai mult de 50, cancerigene. Specialiştii americani au observat că la copiii ai căror mame au fumat în timpul sarcinii s-au produs mutaţii genetice care favorizează riscul de apariţie a cancerului.

Micuţii sunt expuşi infecţiilor respiratorii

Fumul de ţigară irită ochii copilului, nasul şi gâtul şi duce la deteriorarea funcţiei pulmonare, crescând riscul de infecţii, precum pneumonia, bronşita şi rinofaringita. Copiii cu părinţi fumători au o probabilitate de două ori mai mare de a fi spitalizaţi din cauza unei astfel de infecţii respiratorii, arată studiile. De asemenea, copiii care inhalează fum de ţigară prezintă un risc crescut de a face otită şi astm bronşic, fumatul pasiv crescând şi intensitatea şi frecvenţa crizelor astmatice la cei mici.

Expunerea îndelungată la fumul de ţigară în perioada copilăriei este un factor important de apariţie la maturitate a emfizemului pulmonar, boală care duce la scăderea funcţiei pulmonare. Inflamarea căilor repspiratorii poate produce la copiii o sensibilizare alergică faţă de diverşi alergeni, incluziv cei alimentari.

„Copiii expuşi la substanţele nocive din fumul de ţigară prezintă şi riscul pe termen lung de a dezvolta o boală cardiacă, conform specialiştilor de la Asociaţia de Pneumologie din Canada”, atrage atenţia medicul specialist pediatru Adrian Dumitrescu.

ADHD, alt risc posibil

Şi unele tulburări comportamentale la copii au fost puse pe seama fumatului pasiv. Astfel, la copiii ale căror mame au fumat în timpul sarcinii există o probabilitate dublă de diagnosticare cu tulburare de atenţie cu deficit hiperkinetic (ADHD).

Dificultăţile de învăţare, comportamentul antisocial şi agresivitatea şi impulsivitatea la copii sunt, de asemenea, asociate cu expunerea acestora la fumul de ţigară.