Consecinţele lipsei de somn la copii

1 2 jpg jpeg

O echipă de cercetători de la Universităţile Caldwell şi Pittsburgh pretinde că lipsa de somn la copiii de 11 ani îi predispune să dezvolte mai târziu o tendinţă spre conduite de risc, precum alcoolismul şi dependenţa de droguri.

Asocierea dintre somnul pre-adolescenţilor, tendinţele lor spre alcool şi dependenţa de droguri era deja binecunoscută, dar acest studiu, care urmează a fi publicat în revista „Drug and Alcohol Dependence“, este unul dintre puţinele care examinează corelarea în timp între aceste fenomene.

Din datele unui studiu desfăşurat asupra a 300 de familii americane care trăiesc într-un mediu defavorizat, citat de Agerpres, cercetătorii le-au extras pe cele vizând 186 de bărbaţi. La începutul studiului, aceştia aveau 11 ani. Brant Hasler, autorul principal al acestui studiu, şi colegii săi i-au căutat când aveau între 20 şi 22 de ani pentru a-i chestiona cu privire la obiceiurile lor de a consuma alcool şi canabis.

Potrivit concluziilor cercetătorilor, dificultăţile legate de condiţiile precare de viaţă, gradul de insecuritate, tendinţa de a-şi interioriza sau exterioriza problemele influenţează în mod evident aceste derapaje. Dar ei au constatat, de asemenea, o corelare proporţională între durata şi calitatea somnului pre-adolescenţilor şi dependenţele lor instalate zece ani mai târziu.

Sfaturi pentru un somn liniştit - asigură-te că bebeluşul/copilul se culcă în fiecare seară, la aceeaşi oră, este foarte importantă o rutină de somn, - în camera unde dorm cei mici nu trebuie să existe televizor şi calculator, pentru că le pot afecta somnul; fie nu se trezesc odihniţi, fie nu pot adormi la timp, - temperatura şi lumina trebuie să fie aceeaşi pe tot parcursul nopţii.