Cand are nevoie copilul de suplimente de vitamine

1 2 jpg jpeg

Nevoile nutritionale ale copiilor depind de varsta, sex, greutate, inaltime, cat sunt de activi. Potrivit specialistilor, bebelusii care s-au nascut la termen si sunt alaptati nu au nevoie de suplimente de vitamine, caci laptele matern este bogat in nutrimenti esentiali pentru organism. Pentru ca cei mici au nevoie de aceleasi substante nutritive ca adultii, doar ca, in cantitati mai mici, suplimentele de vitamine nu se administreaza fara recomandarea medicului.

In general, copiii care consuma multe legume, fructe, cereale, derivate din lapte nu au nevoie de suplimente de vitamine. Exceptie fac sugarii. Acestia au nevoi nutritionale diferite spre deosebire de copiii care au peste doi ani, necesitand suplimentarea cu vitamina D, de exemplu.

Totodata, anumite suplimente de vitamine si minerale pot fi necesare pentru copiii care au o afectiune care impiedica absorbtia nutrimentilor, precum boala celiaca, cancerul, fibroza chistica sau boala inflamatorie intestinala. Si cei care au suferit o interventie chirurgicala care afecteaza intestinele sau stomacul necesita administrarea de suplimente de vitamine si minerale. Este vital ca acestia sa primeasca cantitati adecvate de nutrimenti, precum vitamina D, care ajuta la formarea oaselor, vitamina A, care stimuleaza cresterea ori vitamina C, care stimuleaza imunitatea. In plus, vitaminele A, B6, B12 ┼či D sunt cruciale pentru dezvoltarea creierului in primele luni de viata.

Suplimentele de vitamine sau minerale pot fi periculoase pentru copii atunci cand sunt ingerate in cantitati excesive. Acest lucru este valabil mai ales ├«n cazul vitaminelor A, D, E ┼či K, pentru ca sunt liposolubile si se stocheaza in grasimile corporale. De aceea, numai medicul pediatru poate stabili daca cel mic are nevoie de suplimente alimentare ┼či vitamine. Totodata, este importat sa nu lasi la indemana celor mici vitaminele. Pentru ca se gasesc in diferite forme, au diverse culori pot fi confundate de copii cu bomboanele.

┼×i mineralele sunt vitale pentru sanatatea celor mici. Daca fosforul, calciul ┼či magneziul ajuta la formarea unui sistem osos puternic, fierul ┼či cuprul sunt necesare pentru formarea s├óngelui. Zincul stimuleaza imunitatea, pe cand potasiul are un impact semnificativ asupra sanatatii inimii. Iodul, manganul, cromul, cobaltul, fluorul si seleniul regleaza functiile corpului.