Aşa îl fereşti de boli în sezonul rece

1 2 jpg jpeg

Cum vine iarna, cum auzi tot mai multe mămici întrebându-se: „Tu ce-i dai copilului pentru imunitate?”. Şi vin repede şi răspunsurile: sirop de cătină, echinacea, propolis sau miere. Astfel de ajutoare naturale sunt numai bune acum, când imunitatea copiilor este pusă la încercare de temperaturile scăzute. Pe lângă acestea, există şi unele măsuri care îi feresc pe copii de infecţiile respiratorii. Spălatul pe mâini ţine răceala departe Ştiai că pe mâinile murdare se află în jur de 80% din germenii care produc îmbolnăvire, inclusiv răceală şi gripă? Iată de ce este important să îl înveţi pe copil să se spele pe mâini cât mai des posibil, obligatoriu după ce vine de afară şi înainte de a mânca. Pentru a fi siguri că microbii au fost îndepărtaţi, este nevoie ca mâinile să fie spălate timp de 1 minut cu apă caldă şi săpun. Încurajează-l să-şi sufle des nasul Secreţiile nazale (rinoree) pot fi primul simptom al răcelii. Pentru a nu se ajunge la complicaţii, este important ca micuţul să-şi sufle nasul cât mai des, pentru ca mucozităţile să nu se acumuleze şi să îngreuneze respiraţia. În plus, se poate ajunge la complicaţii precum otitele. De ajutor pentru igiena nasului copilului sunt şi serul fiziologic şi apa de mare. Aeriseşte camerele în fiecare zi Încăperile trebuie aerisite cel puţin 10 minute zilnic. În caz contrar, în camere se acumulează poluanţi şi acarieni (praf), dăunători pentru sănătatea celor mici şi celor mari, întrucât irită căile respiratorii. Chiar şi când copilul e răcit, tot este nevoie de aerisirea camerelor, pentru ca microbii să nu se înmulţească.

Nu supraîncălzi dormitorul copilului; temperatura potrivită este de 21-22 grade Celsius. Pentru o bună umidificare, poţi ţine pe calorifer un pahar cu apă. Este bine de ştiut că aerul prea cald sau prea uscat agresează mucoasele nasului, care devin mai sensibile în faţa microbilor.

Tot mai mult în ultimii ani, părinţii le dau copiilor antibiotice, din proprie iniţiativă, în răceli, de pildă, de teama complicaţiilor care pot surveni. Însă astfel de medicamente trebuie prescrise întotdeauna numai de medic, în cazuri de infecţii bacteriene. Antibioticele dereglează flora intestinală, copiii devenind şi mai sensibili în faţa bolilor. În plus, aceste medicamente creează rezistenţă, ceea ce înseamnă că micuţii nu vor mai răspunde la tratament atunci când chiar vor avea nevoie de ele.

Copiii au nevoie de un aport adecvat de vitamine şi minerale, pe care şi le poate procura dintr-o alimentaţie cât mai variată. Include în meniul zilnic al copilului cât mai multe fructe şi legume şi ţine-l cât mai departe de dulciuri, întrucât zahărul îi slăbeşte imunitatea. Un suc de portocale făcut în casă îi furnizează copilului doza zilnică de vitamina C, care îi oferă protecţie în faţa virusurilor şi bacteriilor. Pentru o bună hidratare, dă-i copilului cât mai des supe şi ceaiuri calde.

Chiar dacă e rece, sunt indicate plimbările în aer liber, pentru că îl călesc. Însă atenţie la cum îi îmbrăcăm pe cei mici. Medicii ne atrag atenţia să nu îi înfofolim, pentru că acest lucru poate duce la supraîncălzire. Transpirând, copiii devin mai sensibili în faţa virozelor. Cel mai bine este ca micuţii să fie îmbrăcaţi cu mai multe haine, dar mai subţiri, de preferat din materiale naturale (bumbac, lână). Astfel, temperatura corpului poate fi reglată mai uşor. Acoperim cu fular gura copilului mai ales când temperaturile scad sub zero grade Celsius.

• Ţine-ţi copilul departe de fumul de ţigară, întrucât favorizează apariţia infecţiilor ORL.

• Somnul este foarte important pentru imunitate, de aceea, asigură-te că micuţul tău doarme suficient (copiii mici au nevoie de până la 12 ore de somn pe noapte, iar şcolarii de 11 ore).

• Activitatea fizică moderată este un alt mod prin care copiii îşi pot întări imunitatea, implicit îi fereşte de boli.

: Iarna, evitaţi să mergeţi în locuri aglomerate, pentru că riscul de îmbolnăvire e mai mare.

Dr. Cristina Mihăilă, medic specialist pediatru, MedLife Titan, Bucureşti

Virozele, frecvente la copii iarna

Virozele respiratorii sunt principala problemă a copiilor în sezonulul rece, în colectivităţi. Ele sunt frecvente, dar, pe fondul scăderii imunităţii, pot dezvolta forme severe. Primul semn de răceală este rinoreea, o secreţie nazală apoasă la început, apoi galben-verzuie, eventual însoţită de tuse şi febră, ce se poate asocia cu strănut şi cu reducerea poftei de mâncare.

Doar în cazul febrei se justifică administrarea de antibiotice, dar nu chiar din primele zile. La copii, persistenţa secreţiilor nazale poate duce la infecţii şi complicaţii (otite, pneumonii). Putem proteja copiii de viroze prin: hrănirea cu laptele matern (copiii alăptaţi până la 6 luni au o imunitate sporită faţă de cei hraniţi cu lapte praf), igiena tegumentelor (baia zilnică şi spălatul mâinilor cu regularitate), alimentaţia corectă cu legume şi fructe crude, dar şi hidratarea corespunzătoare) şi prin mişcare zilnică în aer liber (chiar şi plimbările la sugari). Există diverse forme de stimulare a imunităţii, prin produse naturiste (propolis, echinacea, fructe de soc şi măceş, citrice, cătină, kiwi, vitamina C, zinc în cantitate moderată) sau sub forma unor vaccinuri (antigripal, antipneumococic).