Ce sunt şi cum foloseşti testele de ovulaţie

1 test ovulatie jpg jpeg

Dacă încerci să ai un copil, vrei să ştii perioada precisă în care să-l concepi, iar testele de ovulaţie te pot ajuta să afli momentul în care este cel mai probabil să fii fertilă.

Benzile de test pentru ovulaţie sunt concepute pentru a detecta nivelurile de hormon luteinizant (LH) din urină. Acest hormon semnalează ovulaţia, care reprezintă eliberarea unui ovul din ovare în trompa uterină. Cum fiecare ovul expulzat de ovare în mod alternativ, în fiecare lună, trăieşte între 12 şi 24 de ore, apare o fereastră de timp în care poate fi conceput un copil. Cu toate că benzile de testare a ovulaţiei pot determina care sunt cele mai fertile zile, acestea nu sunt 100% precise. Anumite probleme renale sau infecţii ale tractului urinar pot influenţa rezultatul testului. Mai mult, spermatozoizii pot trăi în corpul femeii până la 5 zile, prin urmare, chiar dacă nu există relaţii intime în timpul acelei ferestre de ovulaţie de maximum o zi, este posibil să apară o sarcină şi dacă au avut loc cu câteva zile înainte.

Utile celor cu ciclul menstrual neregulat

Ovulaţia este un fenomen natural care corespunde eliberării unui ovocit. După ce a fost eliberat dintr-un folicul, ovocitul migrează în trompa uterină unde poate fi apoi fertilizat de un spermatozoid. În timpul ovulaţiei, mucusul cervical devine permeabil la spermă pentru a susţine şi favoriza fertilizarea. La cele mai multe dintre femei, un ciclu menstrual are o durată de 28 de zile, iar ovulaţia are loc în a 14-a zi. Totuşi, durata ciclului menstrual poate să fie diferită de la o lună la alta. Deoarece indică momentul ovulaţiei, aceste teste sunt deosebit de utile pentru femeile care au cicluri neregulate şi care nu ştiu când este momentul potrivit pentru concepţie.

Rezultatul se obţine rapid

Pentr u a testa ovulaţia, ai la îndemână aceste teste sub forma unor benzi care, la contactul cu urina, măsoară nivelul de hormon luteinizant din aceasta. Glanda pituitară, aflată la baza craniului, secretă hormonul luteinizant, iar în timpul ovulaţiei, nivelul acestui hormon este de aproximativ 10 ori mai mare. Întocmai ca la un test de sarcină, rezultatul apare în circa 5 minute. Kiturile au tot 2 linii: una este linia de control care semnalizează că testul funcţionează corect, în timp ce cealaltă este linia de testare. Această linie va fi mai deschisă sau mai închisă la culoare decât linia de control, în funcţie de momentul ovulaţiei. Linia de testare apare mai deschisă la culoare atunci când ai un nivel scăzut de hormon luteinizant în corp şi va apărea mai intensă, mai bine definită când există un nivel mai ridicat de hormon, ceea ce indică faptul că ovulaţia va avea loc între 24 şi 36 de ore şi sunt şanse mari să concepi un copil.

Cel mai bun moment pentru efectuarea lui

Dacă un test de sarcină se recomandă a fi făcut dimineaţa, imediat după trezire, la circa 7 zile de întârziere a menstruaţiei, în cazul testului de ovulaţie, este ideal să repeţi testarea 5 zile la rând în funcţie de momentul menstruaţiei. „ Dacă distanţa dintre 2 menstruaţii este de 28 de zile, testarea se poate începe la 11 zile de la instalarea menstruaţiei“, precizează dr. Alexandru Cărăuleanu, medic primar obstetrică-ginecologie. Cu cât ciclul menstrual este mai scurt, se scade câte o zi, prin urmare dacă o femeie calculează că are 27 de zile între menstruaţii, se poate testa din a zecea zi de la ciclu.

Acest test nu este metodă de contracepţie

Medicii atrag atenţia asupra faptului că unele femei folosesc testele de ovulaţie în locul altor metode de prevenire a unei sarcini nedorite. „Sub nicio formă nu folosiţi testele de ovulaţie ca metoda contraceptivă! Riscul de sarcină este destul de ridicat, având în vedere că aceasta se poate instala şi în afara perioadei de ovulaţie‟,   explică dr. Alexandru Cărăuleanu. Mai trebuie reţinut faptul că există mulţi factori, precum stresul sau unele afecţiuni care pot perturba ciclul menstrual, la care se adaugă durata de viaţă a spermei, care este variabilă, de la 2 la 7 zile, de aceea nici vechea metodă a caledarului nu este de încredere şi poate duce la sarcini nedorite.

Info

Testele de ovulaţie pot fi cumpărate din farmacii, având un preţ între 3 şi 5 lei pe bucată şi până la 25 de lei, pentru un set de 7 benzi.

Sfat

Pentru ca testele de ovulaţie să nu devină un factor de stres care perturbă mecanismele de fertilitate, este indicat să laşi natura să-şi urmeze cursul.

Sfatul specialistului

Dr. Alexandru Cărăuleanu, medic primar obstetrică-ginecologie, competenţă în ecografie obstetricală, colposcopie, histeroscopie, Clinica dr. Cărăuleanu, Iaşi

Pentru un rezultat cât mai precis, se recomandă efectuarea testului pe parcursul mai multor zile, 5 zile consecutive sau pâna la depistarea nivelului de hormon luteinizant (cu aproximaţie la aceeaşi oră în fiecare zi). Rezultatul se citeşte la 5 minute după utilizare. Opiniile variază destul de mult cu privire la momentul zilei în care trebuie să se efectueze monitorizarea: dimineaţa sau la prânz. Important este însă ca aceasta să fie făcută zilnic, la aceeaşi oră. Singura restricţie impusă înainte de utilizarea testului este reducerea consumului de lichide, cu 2 ore înainte de testare.