Ce sunt ┼či cum folose┼čti testele de ovula┼úie

1 test ovulatie jpg jpeg

Dac─â ├«ncerci s─â ai un copil, vrei s─â ┼čtii perioada precis─â ├«n care s─â-l concepi, iar testele de ovula┼úie te pot ajuta s─â afli momentul ├«n care este cel mai probabil s─â fii fertil─â.

Benzile de test pentru ovula┼úie sunt concepute pentru a detecta nivelurile de hormon luteinizant (LH) din urin─â. Acest hormon semnaleaz─â ovula┼úia, care reprezint─â eliberarea unui ovul din ovare ├«n trompa uterin─â. Cum fiecare ovul expulzat de ovare ├«n mod alternativ, ├«n fiecare lun─â, tr─âie┼čte ├«ntre 12 ┼či 24 de ore, apare o fereastr─â de timp ├«n care poate fi conceput un copil. Cu toate c─â benzile de testare a ovula┼úiei pot determina care sunt cele mai fertile zile, acestea nu sunt 100% precise. Anumite probleme renale sau infec┼úii ale tractului urinar pot influen┼úa rezultatul testului. Mai mult, spermatozoizii pot tr─âi ├«n corpul femeii p├ón─â la 5 zile, prin urmare, chiar dac─â nu exist─â rela┼úii intime ├«n timpul acelei ferestre de ovula┼úie de maximum o zi, este posibil s─â apar─â o sarcin─â ┼či dac─â au avut loc cu c├óteva zile ├«nainte.

Utile celor cu ciclul menstrual neregulat

Ovula┼úia este un fenomen natural care corespunde eliber─ârii unui ovocit. Dup─â ce a fost eliberat dintr-un folicul, ovocitul migreaz─â ├«n trompa uterin─â unde poate fi apoi fertilizat de un spermatozoid. ├Än timpul ovula┼úiei, mucusul cervical devine permeabil la sperm─â pentru a sus┼úine ┼či favoriza fertilizarea. La cele mai multe dintre femei, un ciclu menstrual are o durat─â de 28 de zile, iar ovula┼úia are loc ├«n a 14-a zi. Totu┼či, durata ciclului menstrual poate s─â fie diferit─â de la o lun─â la alta. Deoarece indic─â momentul ovula┼úiei, aceste teste sunt deosebit de utile pentru femeile care au cicluri neregulate ┼či care nu ┼čtiu c├ónd este momentul potrivit pentru concep┼úie.

Rezultatul se obţine rapid

Pentr u a testa ovula┼úia, ai la ├«ndem├ón─â aceste teste sub forma unor benzi care, la contactul cu urina, m─âsoar─â nivelul de hormon luteinizant din aceasta. Glanda pituitar─â, aflat─â la baza craniului, secret─â hormonul luteinizant, iar ├«n timpul ovula┼úiei, nivelul acestui hormon este de aproximativ 10 ori mai mare. ├Äntocmai ca la un test de sarcin─â, rezultatul apare ├«n circa 5 minute. Kiturile au tot 2 linii: una este linia de control care semnalizeaz─â c─â testul func┼úioneaz─â corect, ├«n timp ce cealalt─â este linia de testare. Aceast─â linie va fi mai deschis─â sau mai ├«nchis─â la culoare dec├ót linia de control, ├«n func┼úie de momentul ovula┼úiei. Linia de testare apare mai deschis─â la culoare atunci c├ónd ai un nivel sc─âzut de hormon luteinizant ├«n corp ┼či va ap─ârea mai intens─â, mai bine definit─â c├ónd exist─â un nivel mai ridicat de hormon, ceea ce indic─â faptul c─â ovula┼úia va avea loc ├«ntre 24 ┼či 36 de ore ┼či sunt ┼čanse mari s─â concepi un copil.

Cel mai bun moment pentru efectuarea lui

Dac─â un test de sarcin─â se recomand─â a fi f─âcut diminea┼úa, imediat dup─â trezire, la circa 7 zile de ├«nt├órziere a menstrua┼úiei, ├«n cazul testului de ovula┼úie, este ideal s─â repe┼úi testarea 5 zile la r├ónd ├«n func┼úie de momentul menstrua┼úiei. ÔÇ× Dac─â distan┼úa dintre 2 menstrua┼úii este de 28 de zile, testarea se poate ├«ncepe la 11 zile de la instalarea menstrua┼úieiÔÇť, precizeaz─â dr. Alexandru C─âr─âuleanu, medic primar obstetric─â-ginecologie. Cu c├ót ciclul menstrual este mai scurt, se scade c├óte o zi, prin urmare dac─â o femeie calculeaz─â c─â are 27 de zile ├«ntre menstrua┼úii, se poate testa din a zecea zi de la ciclu.

Acest test nu este metodă de contracepţie

Medicii atrag aten┼úia asupra faptului c─â unele femei folosesc testele de ovula┼úie ├«n locul altor metode de prevenire a unei sarcini nedorite. ÔÇ×Sub nicio form─â nu folosi┼úi testele de ovula┼úie ca metoda contraceptiv─â! Riscul de sarcin─â este destul de ridicat, av├ónd ├«n vedere c─â aceasta se poate instala ┼či ├«n afara perioadei de ovula┼úieÔÇč,   explic─â dr. Alexandru C─âr─âuleanu. Mai trebuie re┼úinut faptul c─â exist─â mul┼úi factori, precum stresul sau unele afec┼úiuni care pot perturba ciclul menstrual, la care se adaug─â durata de via┼ú─â a spermei, care este variabil─â, de la 2 la 7 zile, de aceea nici vechea metod─â a caledarului nu este de ├«ncredere ┼či poate duce la sarcini nedorite.

Info

Testele de ovula┼úie pot fi cump─ârate din farmacii, av├ónd un pre┼ú ├«ntre 3 ┼či 5 lei pe bucat─â ┼či p├ón─â la 25 de lei, pentru un set de 7 benzi.

Sfat

Pentru ca testele de ovula┼úie s─â nu devin─â un factor de stres care perturb─â mecanismele de fertilitate, este indicat s─â la┼či natura s─â-┼či urmeze cursul.

Sfatul specialistului

Dr. Alexandru C─âr─âuleanu, medic primar obstetric─â-ginecologie, competen┼ú─â ├«n ecografie obstetrical─â, colposcopie, histeroscopie, Clinica dr. C─âr─âuleanu, Ia┼či

Pentru un rezultat c├ót mai precis, se recomand─â efectuarea testului pe parcursul mai multor zile, 5 zile consecutive sau p├óna la depistarea nivelului de hormon luteinizant (cu aproxima┼úie la aceea┼či or─â ├«n fiecare zi). Rezultatul se cite┼čte la 5 minute dup─â utilizare. Opiniile variaz─â destul de mult cu privire la momentul zilei ├«n care trebuie s─â se efectueze monitorizarea: diminea┼úa sau la pr├ónz. Important este ├«ns─â ca aceasta s─â fie f─âcut─â zilnic, la aceea┼či or─â. Singura restric┼úie impus─â ├«nainte de utilizarea testului este reducerea consumului de lichide, cu 2 ore ├«nainte de testare.