Laptele de vacă, interzis copiilor mai mici de un an

1 2 jpg jpeg

Este mult prea sărat pentru bebeluşi

Laptele de vacă are în compozie de 4 ori mai multă sare decât cel matern. Medicii susţin că micuţii care au fost hrăniţi cu lapte de vacă înainte de a împlini un an au dezvoltat un gust mai pronunţat pentru sare şi au avut ulterior diete mai bogate în sare.

Vor avea probleme de sănătate când vor ajunge adulţi

În Marea Britanie, unul din opt copii este hrănit doar cu lapte de vacă. În România, cu siguranţă, situaţia stă şi mai rău, însă părinţii ar trebui să renunţe la acest obicei dacă ţin la sănătatea micuţilor lor. Chiar dacă nu se îmbolnăvesc imediat, atunci când vor ajunge la maturitate, cei care în primul an de viaţă au consumat lapte de vacă vor avea numeroase probleme de sănătate.

Poate duce la hipertensiune sau boli de rinichi

Un bebeluş care bea zilnic 700 ml de lapte de vacă înghite 385 mg de sare, aproximativ jumătate din doza zilnică recomandată în cazul unui copil de până la un an.

Adăugarea unei cantităţi prea mare de sare în dieta bebeluşilor ar putea încuraja o preferinţă pentru acest gust, care s-ar menţine toată viaţa, cu consecinţe negative asupra stării de sănătate. O dietă bogată în săruri ar putea duce la probleme precum hipertensiune arterială sau afecţiuni ale rinichilor.

Laptele matern trebuie înlocuit doar cu preparate speciale

Departamentul de Sănătate din Marea Britanie recomandă părinţilor să evite să dea lapte de vacă bebeluşilor mai mici de un an, iar în lipsa alăptării, să recurgă la preparate speciale pentru sugari, fără adaos de sare.