Vrea o bijuterie dentar─â? Explic─â-i ce presupune acest lucru!

1 2 jpg jpeg

Bijuteriile dentare au devenit ├«n ultima perioad─â tot mai populare printre tineri. Ele presupun lipirea pe suprafa┼úa unui dinte, de obicei pe incisivul lateral de pe arcada de sus, a unei pietre semipre┼úioase sau pre┼úioase, a unui cristal de tip Swarowsky sau a unei mici bijuterii de aur sau de platin─â. Aceste ÔÇ×accesoriiÔÇŁ au c├óteva inconveniente, pe care ar trebui s─â i le expui adolescentului t─âu.

Cresc riscul de carii

Cei care au o asemenea bijuterie pe unul dintre din┼úi trebuie s─â men┼úin─â o igien─â oral─â foarte riguroas─â. ├Än caz contrar, ├«n jurul pietrei sau metalului se va acumula plac─â bacterian─â, iar aceasta favorizeaz─â depunerea tartrului. Consecin┼úa? Risc mare de cariere a dintelui respectiv ┼či, implicit, dezlipirea prematur─â a bijuteriei.

Cele temporare sunt mai sigure

Dac─â adolescentul t─âu vrea ca bijuteria s─â fie permanent─â, explic─â-i c─â aceast─â decizie ├«l va costa s─ân─âtatea dintelui pe care o aplic─â. Aceasta pentru c─â bijuteriile definitive presupun ├«ncrustarea lor ├«n dinte, deci distrugerea smal┼úului, ceea ce favorizeaz─â cariile. ├Än plus, dac─â adolescentul va decide la un moment dat s─â ├«ndep─ârteze bijuteria, va r─âm├óne cu un dinte ÔÇ×defectÔÇŁ, care va trebui ├«nlocuit. Bijuteriile temporare se lipesc cu adezivi speciali, de tipul celor pentru proteze, despre care stomatologii ne asigur─â c─â sunt siguri. Ele se ├«ndep─ârteaz─â u┼čor, f─âr─â a afecta dintele, dar numai la stomatolog. Prin urmare, ele sunt o op┼úiune mult mai sigur─â.

Îndrumă-l spre un stomatolog

Dac─â totu┼či adolescentul t─âu este de neclintit ┼či ├«┼či dore┼čte bijuteria ├«n ciuda dezavantajelor, ├«ndrum─â-l spre un cabinet de stomatologie pentru a o aplica. Nu-l l─âsa s─â-┼či aplice singur bijuteria cu un adeziv de proast─â calitate, cum este lipiciul pentru unghii false, neindicat pentru uz intern. Altfel, nu doar c─â bijuteria nu va rezista pe dinte, dar poate provoca reac┼úii toxice, care se manifest─â prin inflamarea gingiei ┼či prin apari┼úa unor irita┼úii pe mucoasa gurii. Stomatologul va folosi adezivi siguri, chiar dac─â ÔÇ×distrac┼úiaÔÇŁ va costa mai mult. ├Än plus, ├«nainte de a aplica adezivul ┼či bijuteria, dentistul va trata dintele cu un gel mineralizant, pentru o bun─â adeziune.

Mai cite┼čte:

La ce sunt bune probioticele

Aten┼úie, ┼čoferi! Pastile periculoase!