Ce trebuie să ştii despre etnobotanice

1 2 jpg jpeg

Curiozitate, teribilism sau modă, gestul de a încerca o substanţă de care ai auzit că te face să te simţi „altfel” poate avea consecinţe grave. Există numeroase astfel de substanţe care apar peste noapte şi care nu sunt testate, astfel că efectul lor asupra organismului rămâne un mare semn de întrebare. În plus, multe dintre aceste substanţe reprezintă, la rândul lor, un amestec de alte droguri, în diferite concentraţii, astfel că persoane care au crezut că încearcă marijuana au fumat, de fapt, canabis.

Iată câteva mituri despre etnobotanice:

Ideea că tot ce este natural face numai bine este greşită. Cele mai puternice otrăvuri se extrag din plante.

Iată părerea unui medic, mai exact, a

, citat de

: „Etnobotanicele sunt mai nocive ca orice alt drog de pe piaţă, ducând şi la simptome psihotice, via schizofrenie, şi pentru că, fiind nou create, nu există teste pentru a le depista. Din etnobotanice se moare chiar mai uşor ca din heroină, mai ales cînd vine vorba de cele administrate intravenos sau cu conţinut amfetaminic. Dacă n-ai inimă foarte solidă, ai însă şanse mari de moarte.“

Este adevărat că, în cazul etnobotanicelor, dependenţa fizică nu se instalează de la prima doză, aşa cum se întâmplă în cazul heroinei, dar, în timp ea poate să apară. În plus, consumatorul care are impresia că s-a obişnuit cu substanţa respectivă poate fi tentat să încerce şi produse mai „tari”.

Reacţiile pe care le provoacă drogurile uşoare sunt neprevăzute. Două persoane care consumă aceeaşi substanţă au manifestări diferite, iar pentru unii, efectele pot fi dramatice, necesitând internare de urgenţă. Mai mult, deşi unele se recomandă ca având efecte plăcute asupra organismului, o simplă greşeală de dozare le poate transforma în substanţe toxice.