Dr. Denisa Zaharia: Cum porţi şi îngrijeşti aparatul dentar în vremea pandemiei

1 tratament ortodontic jpg jpeg

Porţi aparat dentar şi îţi este teamă că se poate desprinde sau îţi poate leza gingia şi nu poţi ajunge la medic? La ultima vizită la dentist ai aflat că dinţii tăi au nevoie de un tratament ortodontic? Ce presupune acest tratament, care sunt beneficiile şi contraindicaţiile plus alte detalii despre sănătatea dentară ne-a oferit medicul specialist Denisa Zaharia.

Cum ai grijă de aparatul dentar în perioada aceasta? Ce probleme pot apărea şi cum le poţi preveni?

Este important în această perioadă să fim optimişti şi să nu fim îngrijoraţi de o eventuală neplăcere care poate apărea în timpul purtării aparatului dentar. Orice problemă apare poate fi temporizată, fără să afecteze desfăşurarea tratamentului şi nu este considerată o urgenţă. Este recomandat însă să păstraţi legătura cu medicul ortodont care vă urmăreşte tratamentul pentru a vă putea consilia. Pentru a evita totuşi orice neplăcere, pacienţii trebuie să fie mai atenţi la alimentaţie, să evite alimentele dure, crocante sau lipicioase pentru a limita riscul desprinderii unui brecket, a deplasării unui arc al aparatului său decimentarea unui inel de la disjunctor. Continuăm să acordăm atenţie mai mare igienei orale, să utilizăm periuţe moi care nu ne irită gingia, iar periuţele interdentare şi duşul bucal sunt foarte utile în această perioadă. În cazul în care avem o leziune pe mucoasa bucală de tipul aftei, produsă de un element al aparatului dentar sau o gingie foarte inflamată, luaţi legătura cu medicul ortodont pentru a vă recomanda un gel antiinflamator local pe bază de clorhexidina pentru a combate inflamaţia. Cu o atenţie sporită putem depăşi cu bine această perioadă şi nu trebuie să ne îngrijoreze prelungirea duratei tratamentului, aparatul este activ în acest timp şi medicul ortodont va şti să gestioneze următoarele consultaţii astfel încât totul să decurgă conform planului de tratament iniţial.

Care sunt semnele care ar trebui să ne trimită la medic pentru un tratament ortodontic?

În cazul copiilor, se recomandă efectuarea unui prim consult de către medicul specialist ortodont în jurul vârstei de 6-7 ani, acesta fiind cel care poate aprecia dacă există o dezvoltare corectă a maxilarelor, dacă dinţii au spaţiu suficient pe arcada pentru erupţie. Medicul ortodont stabileşte momentul intervenţiei şi ce fel de aparat trebuie aplicat. De obicei medicul stomatolog pedodont este cel care îi semnalează părintelui o problemă sau părintele se autosesizează atunci când observă că dinţii permanenţi nu erup sau erup într-o poziţie incorectă, dacă sunt prezente obiceiuri vicioase de sugere a degetului, înghiţire cu limba între dinţi (deglutiţie infantilă) sau respratie orală în loc de cea nazală normală.

În ceea ce priveşte adulţii, cea mai mare parte a lor se adresează singuri medicului ortodont din motive estetice cel mai frecvent, nu sunt mulţumiţi de aspectul dinţilor lor sau, într-un procent mai mic, din cauza unor probleme funcţionale (nu mănâncă bine, au durere, zgomote în articulaţie său observă că au probleme la nivelul gingiilor – sângerare sau retracţie gingivală). Sunt frecvente cazurile când tratamentul ortodontic la adult este o primă etapă în cadrul unui tratament mai complex, pentru a alinia dinţii şi a-i aşeza corect pe poziţie înainte de inserarea unor implanturi sau de aplicarea unor faţete sau lucrări protetice complexe.

Până la ce vârstă este indicat un astfel de tratament?

Tratamentul ortodontic se adresează în egală măsură copiilor şi adulţilor, obiectivele tratamentului ortodontic sunt aceleaşi indiferent de vârsta pacientului: obţinerea unei armonii dentare, un zâmbet frumos şi echilibrat, dar şi o muşcătură funcţională, sănătate la nivelul dinţilor, gingiilor, muşchilor şi articulaţiei temporo-mandibulare. Diferenţa este că la copiii şi adolescenţii care sunt în perioada de creştere, medicul este ajutat de acest potenţial de creştere pentru a corecta anomalia, iar rezulatele se obţin mai uşor şi mai rapid şi sunt mai stabile în timp, pe când la adulţi, de multe ori trebuie intervenit prin aplicarea unor dispozitive speciale, ortoimplanturi sau intervenţii chirurgicale ajutătoare.

Cât trebuie purtat un aparat?

Durata medie a unui tratament ortodontic este de 1,5 ani, dar ea variază de la 6 luni până la 2 ani, în funcţie de obiectivul tratamentului, de tipul de aparat ales, cât şi de experienţa şi planul de tratament proiectat de medicul specialist ortodont.

Care sunt beneficiile pe termen lung?

Cu cât tratamentul ortodontic se instituie mai devreme, cu atât pacientul va beneficia mai mult timp de aceste rezultate, va avea un zâmbet perfect, iar zâmbetul este cel care oferă încrederea în forţele proprii. De asemenea, dinţii aliniaţi, pe lângă îmbunătăţirea funcţiei estetice, implică şi o retenţie mai mică de alimente, ca urmare, scade în timp riscul de apariţie a cariilor, a sângerării şi retracţiei gingivale, implicit scade riscul de apariţie a bolii parodontale. Prin tratament ortodontic se obţine şi o muşcătură echilibrată şi armonie la nivelul muşchilor şi articulaţiei temporo-mandibulare. Sunt o multitudine de beneficii care în final ne pot schimba viaţa complet, pacienţii se simt mai încrezători cu zâmbetul şi aspectul lor.

Ce opţiuni de aparate dentare avem?

În jurul vârstei de 6-7 ani se aplică la copii disjunctorul, este un dispozitiv fix pe bolta palatină care are ca scop expansiunea arcadei maxilare, creând astfel premisele corecte pentru dezvoltarea mandibulei şi pentru erupţia corespunzătoare a dinţilor. Odată cu erupţia dinţilor permanenţi, 11-12 ani, se aplică aparatele fixe, fie cele metalice clasice cu modulele colorate care sunt foarte atrăgătoare pentru copii, fie cele cu clapetă, autoligaturante Damon sau variante mai estetice, safir sau Damon Clear. Aparatele Invisalign, alese mai rar de adolescenţi, dar foarte populare în rândul adulţilor, constau în purtarea succesivă a unor gutiere detaşabile, complet transparente, foarte confortabile şi eficiente ca urmare a tehnologiei computerizate de proiectare, fac parte din gama aparatelor ”invizibile“ ale adulţilor. Alături de acestea, adulţii apelează şi la aparatele aflate pe spatele dinţilor Incognito sau cele clasice exterioare, metalice sau safir. Important este ca pacientul să înţeleagă că medicul ortodont este cel care stabileşte planul de tratament şi tipul aparatului eficient în cazul lui.

În constă tratamentul şi dacă este dureros

Paşii sunt extrem de simpli, iniţial are loc o consultaţie primară, urmează amprentarea clasică sau digitală (prin scanare) a arcadelor dentare şi realizarea unui set ortodontic complet, care cuprinde radiografii şi fotografii în scop ortodontic. Având toată documentaţia, medicul specialist ortodont realizează o analiză a acestora şi proiectează planul de tartament care trebuie apoi agreat cu pacientul.

În general orice tip de aparat implică un uşor disconfort în primele zile, până ce pacientul se obişnuieşte. Este o senzaţie de nou, pacientul poate resimţi tensiuni, presiuni la nivelul dinţilor, care depind de pragul de sensibilitate al fiecăruia, dar nu se resimte o durere acută cum este cea a unei carii. Sunt pacienţi care nu resimt niciun fel de tensiune sau presiune, fără a însemna că aparatul nu acţionează, depinde şi de gravitatea anomaliei dentare. Copiii, spre deosebire de adulţi, se adaptează mai uşor, iar această acceptare depinde şi de tipul aparatului. De exemplu, brecketurile Damon sunt mai mici şi mai rotunjite, iar aparatul Invisalign este cel mai confortabil din acest punct de vedere.

Cum îngrijeşti dinţii când porţi aparat?

Este foarte importantă menţinerea igienei în timpul tratamentului ortodontic, pentru ca aparatul fiind fix, lipit pe dinţi, retentioneaza mai multe alimente, cu excepţia celui Invisalign care se detaşează şi igiena este normală. Ca urmare, pentru a preveni apariţia cariilor, a petelor albicioase de demineralizare a smalţului în jurul breketurilor sau a sângerării gingivale, pacientul trebuie să se igienizeze riguros dimineaţa şi seara cu periuţe manuale sau electrice moi, să utilizeze periuţele interdentare recomandate de medicul ortodont, duşul bucal, aţă interdentară şi apă de gură. La fiecare vizită, medicul apreciază starea de igienă şi poate recomanda la nevoie, efectuare unei igienizări profesionale în clinică.

Există contraindicaţii alimentare sau de alt fel pe timpul tratamentului ortodontic?

Nu există contraindicaţii absolute, dar în prima perioadă, de acomodare, pacienţii trebuie să evite să mănânce alimente dure, lipicioase sau crocante, gen fistic, popcorn, caramel. Nu este indicat să muşte din alimente dure, fructe, ele trebuie tăiate felii şi mestecate în zona laterală pentru a preveni dezlipirea brecketurilor, ceea ce ar crea un disconfort şi ar putea prelungi durata tratamentului.

2 dr denisa zaharia 2 jpg jpeg

Dr Denisa Zaharia – medic stomatolog, specializat în ortodonţie şi estetică dentară, la PerfectDent perfectdent.ro.