Dr. C. Copăescu: Operaţiile indicate în obezitate NU SCOT GRĂSIMEA

1 2 jpg jpeg

Revista Click! Sănătate: Chirurgia clasică în spitalul Ponderas, singurul Centru de Excelenţă în Chirurgia Bariatrică, a fost înlocuită aproape în totalitate cu intervenţiile laparoscopice. Sunt mai eficiente pentru persoanele care vor să slăbească?

Doctorul Cătălin Copăescu: 95% din intervenţii sunt efectuate endoscopic, laparoscopic, toracoscopic, mai exact cu ajutorul unei camere de luat vederi, video-asistat. La toate se efectuează incizii foarte mici, păstrând integritatea peretelui abdominal sau a celorlalte arii unde se introduc instrumentele respective, nu neapărat la abdomen, poate să fie şi în altă parte.

Odată ajunse la ţesutul bolnav, imaginile sunt mărite de până la 10 ori şi avem un detaliu amănunţit asupra a ceea ce trebuie să tratăm. Delicateţea gesturilor chirurgicale este mult superioară a tot ceea ce a însemnat chirurgia anterior acestei etape. Un alt aspect important este că intervenţia laparoscopică asigură o vindecare mai rapidă.

Revista Click! Sănătate: Practic, ce se întâmplă în timpul unei astfel de operaţii?

Doctorul Cătălin Copăescu: Majoritatea sunt intervenţii laparoscopice pentru că se desfăşoară în abdomen. „Laparos“ în limba greacă înseamnă perete, iar „laparoscopie“ înseamnă vedere în spatele peretelui abdominal. De aici vine termenul. Camera de luat vederi întră în abdomen şi explorează întreg abdomenul printr-o găurică de 1 cm cu instrumente care au diametrul de 0,3 şi 0,5 cm.

La final, peretele abdominal rămâne cu o structură conservată, iar din punct de vedere estetic, el rămâne cu nişte semne care seamănă, eventual, cu nişte aluniţe. Putem face operaţii şi printr-un singur orificiu, adică toate instrumentele sunt introduse prin ombilic, de exemplu.

Ultimul studiu în domeniu arată că 1 din 2 români suferă din cauza kilogramelor în plus. Cum s-a ajuns la asemenea situaţie şi care sunt soluţiile pentru ei?

Cifrele privind pacienţii obezi sunt îngrijorătoare, mai ales că sistemul nostru medical nu stă foarte bine la capitolul soluţii terapeutice. Concetăţenii noştri nu merg la doctor pentru diagnostic, nu reuşesc să respecte recomandările medicale şi de dietă aşa cum ar trebui şi atunci una din soluţii ar putea fi chirurgia pentru aceşti pacienţi.

Trebuie să stabilim de la început că aceste operaţii nu scot grăsimea, ci modifică în interior traseul alimentelor prin micşorarea stomacului, cu sau fără trimiterea alimentelor mai jos spre intestin.

În cât timp slăbeşte un pacient cu obezitate?

În perioada de după operaţie, într-un număr de 6 până la 18 luni, pacientul slăbeşte, va scăpa de multe din tratamentele pentru bolile care le trata anterior de operaţie, îşi va schimba garderoba, viaţa, principiile, se va bucura, de fapt, de anii care urmează.

Care sunt intervenţiile chirurgicale care au ca scop slăbirea?

Vă voi povesti pe scurt despre fiecare dintre ele.

1) Cea mai simplă dintre toate procedurile este inelul de silicon reglabil sau inelul gastric ajustabil sau gastric banding. Reprezintă o cureluşă care ştrangulează stomacul, împărţindu-l în două compartimente, formându-se un fel de clepsidră asimetrică. În porţiunea superioară a stomacului, a clepsidrei, ajunge mâncarea, care nu poate trece dincolo din cauza inelului de silicon.

Pacientul va mânca puţin la fiecare masă, dar va avea senzaţia de plin. După 3-4 ore mănâncă din nou şi umple stomăcelul, aflat deasupra inelului. Între mese, va respecta un anumit regim cu anumite principii, în care dulciurile vor fi excluse, iar băuturile hipercalorice vor fi interzise. Inelul din silion va rămâne acolo toată viaţa, pentru a ajuta pacientul să fie cuminte ori de câte ori are nişte tentaţii exagerate de a mânca mai mult.

2) O altă operaţie pe care o avem la dispoziţie se numeşte gastric bypass. Este cea mai cunoscută operaţie în lume astăzi, care este efectuată de peste 40 de ani. Ea presupune împărţirea stomacului în două compartimente, unul destinat alimentelor, şi restul stomacului, care va produce acid ca şi înainte, acid care se întâlneşte cu alimentele undeva mai jos, de-a lungul intestinului.

Operaţia este foarte eficientă ca procedeu antireflux şi ca procedeu care îi ajută pe pacienţi să slăbească şi să scape de diabet. După operaţie, pacientul va putea mânca dulciuri, dacă este atras de acestea, spre deosebire de operaţia de inel gastric, unde acest lucru este interzis.

3) Diversie bilio-pancreatică. Este o operaţie care presupune o ocolire mai amplă a intestinului, astfel că alimentele vor fi dirijate către sfârşitul intestinului subţire, aproape de intestinul gros, şi se vor regăsi foarte curând în toaletă. Pacientul va avea mai multe scaune în fiecare zi, 5-6 scaune zilnic, şi va avea voie să mănânce mult, ba chiar va fi obligat să mănânce minimum 6.000 de calorii în fiecare zi.

Operaţia, care oferă nişte avantaje atractive, cel puţin, la prima vedere, are totuşi nişte dezavantaje, fiindcă pierderile vitaminice, minerale, proteinice ale pacienţilor sunt mari, motiv pentru care au nevoie de suplimente vitaminice şi tratamente pentru tot restul vieţii. Atenţie! Aproximativ 1-2% din pacienţii din lume au nevoie de această intervenţie.

4) A patra operaţie se numeşte gastric sleeve sau micşorare de stomac, fiindcă tăiem stomacul de-a lungul său şi realizăm un tub gastric care seamănă cu o mânecă. Restul stomacului se scoate din organism. Intervenţia este una dificilă, dar pe cale laparoscopică durează cam 20-30 de minute.

Această operaţie poate fi efectuată unei game extinse de pacienţi, de la 4-5 anişori până la peste 80 de ani, chiar dacă au complicaţii cum sunt ciroze hepatice, insuficienţe renale. Vorbim de situaţia care nu le-ar fi putut permite să facă alte intervenţii metabolice.

5) A cincea operaţie este una mai nouă, numită plicatura gastrică, prin care se reduc mult dimensiunile stomacului, fără a-l tăia. Este practic o introducere a stomacului în interiorul său, ca şi cum am avea o haină foarte largă pe care nu vrem s-o tăiem, ci îi facem pliuri. Din păcate, tendinţa organismului este să redimensioneze stomacul şi să îndepărteze pliurile făcute cu ajutorul firelor speciale.

Sunt diferiţi pacienţii obezi, faţă de ceilalţi pacienţi?

Majoritatea sunt pacienţi dificili, care nu pot fi trataţi în orice sală de operaţie, pe orice masă de operaţie. Ei au nevoie de condiţii specifice, cum sunt aparate de anestezie speciale, aparate de intubat speciale, mese de operaţie speciale, instrumente speciale cu dimensiuni mai mari, până şi paturile sunt diferite.

Noi facem operaţii tocmai pacienţilor cu risc foarte mare, cărora li se spune în alte locuri, în funcţie de alte afecţiuni pe care le are pacientul: mergi acasă şi slăbeşte, pentru că nu te pot opera aşa. Poţi muri în timpul intervenţiei.

Revista Click! Sănătate: Cele 5 intervenţii pot fi decontate de CNAS?

Pacienţii asiguraţi pot beneficia de acoperirea parţială a operaţiilor în valoare de 500 de euro.

Câte mii de pacienţi aţi operat până acum?

Împreună cu echipa mea, am operat aproximativ 4.500 de pacienţi cu patologie metabolică.

Ce greşeli duc la obezitate?

Doctorul Cătălin Copăescu: Creşterea ponderală nu este un proces care se instalează peste noapte. Nu se întâmplă niciodată să te culci seara şi să te trezeşti cu un număr mare de kilograme pe care nu-l poţi controla. Este un proces lung, la care majoritatea închid ochii, se împacă cu această situaţie şi contestă ceea ce cântarul arată, în mod sistematic.

Eventual, cumpără alt cântar, care poate să nu fie bun şi să arate mai mult, întotdeauna. Sau nu îl folosesc deloc. Ar trebui ca părinţii să fie responsabili de dezvoltarea copiilor şi de greutatea pe care o prezintă încă de la vârste fragede. Şi cu fiecare kilogram care s-a adugat trebuie să face ceva, să-l pierdem, fie prin intensificare activităţii fzice, fie printr-un control mai bun al alimentelor pe care le introducem. Info: Nicio operaţie nu este universal valabilă şi nu se potriveşte tuturor pacienţilor. Fiecare pacient în mod particular trece printr-un protocol de investigaţii, care se va încheia cu anumite concluzii, care ne vor spune, ce operaţie îi va fi cea mai benefică sau cea mai potrivită respectivului pacient.

Carte de vizită

CV

Dr. Cătălin Copăescu

Medic specialist în chirurgia obezităţii

Din anul 1997 - Medic primar în chirurgie generală în cadrul Spitalului Sf. Ioan, Bucureşti

Din anul 1995 – Acreditare naţională pentru chirurgie laparoscopică şi toracică

Din 2002 – Acreditare pentru chirurgie bariatrică

Din aprilie 2010 – colaborator în cadrul „Delta Hospital“, actual „Ponderas“

Din 2011 – Profesor asociat în chirurgie generală, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, Bucureşti

Medicul este trainner al rezidenţilor şi medicilor în chirurgia laparoscopică – expert din 1994 în centrul de trainning laparoscopic al spitalului Sf. Ioan.

Lector de tematică medicală la 159 de simpozioane şi congrese, evenimente naţionale, cât şi internaţional.