Donarea de sange ne face mai sanatosi

1 donarea de sange ne face mai sanatosi jpg jpeg

Organismul uman incearca sa refaca stocul de celule sanguine pierdute imediat dupa ce se doneaza sange, acest lucru determinand productia de celule noi care imbunatatesc starea de sanatate a donatorului, spun medicii, care precizeaza ca in 2 saptamani se reface complet componenta celulara donata.

Precizarile vin in contextul in care, incepand cu anul 2004, Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit ca 14 iunie sa fie Ziua mondiala de sensibilizare a oamenilor de pe intreg mapamondul pentru nevoia acuta de sange.

''E ziua in care se multumeste tuturor donatorilor pentru gestul lor voluntar de a salva vieti. De asemenea, este si ziua in care se aminteste cat de importante sunt aceste produse obtinute din sange pentru pacienti si cat de important este ca ele sa fie sigure pentru cei care le primesc. Produsele din sange nu sunt medicamente care se pot cumpara din magazine, se obtin doar prin bunavointa si altruismul donatorilor, au un termen de valabilitate scurt si conditii de pastrare si manipulare speciale", se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila".

Cei care doneaza sange devin "mai sanatosi", arata mai bine, beneficiaza de analize de sange gratuite, se previne hemocromatoza (hemocromatoza cunoscuta si ca "diabetul bronzant" este o afectiune genetica sau dobandita, determinata de acumularea fierului in organism). Alte efecte - se reduce imbatranirea intrucat scade nivelul de stres, se previne chiar si infarctul si accidentul vascular cerebral.

De asemenea, specialistii mai sustin ca prin donarea de sange scade si riscul de cancer, vindecarea plagilor este mai rapida si scade si colesterolul.

"S-a dovedit, prin studii de specialitate, ca persoanele care se implica in proiecte altruiste traiesc o viata mai frumoasa, implinita si chiar mai lunga. Donarea de sange este o actiune altruista, astfel incat nu numai ca salvezi vietile altora, dar te ajuta sa traiesti mai mult si mai sanatos", spun specialistii, conform Agerpres.

Totodata, in urma donarii se imbunatateste si starea de spirit.

"Nu exista o metoda de fabricare a sangelui. (...) in prezent, exista mai multe companii care lucreaza pentru producerea artificiala a unui inlocuitor sanguin eficient, dar acestea se lovesc de faptul ca diferitii substituenti de sange sufera de limitari ale valorilor constantelor biologice si fizio-patologice care ii caracterizeaza. De exemplu, majoritatea produselor pe baza de hemoglobina nu rezista mai mult de 20 - 30 de ore in organism, in comparatie cu transfuzia de sange integral care dureaza pana la 34 de zile. De asemenea, acesti substituenti de sange nu imita reactia de raspuns imunologic a sangelui care asigura atat lupta impotriva bolilor infectioase sau alergene, cat si viteza de coagulare necesara crearii barierelor cicatrizarii pielii. in consecinta, pe termen scurt, actuala tehnologie de sange artificial va fi limitata la aplicatiile de inlocuire a acestuia", se mai arata in comunicat.