În cursul lunii aprilie este programată să înceapă vaccinarea la medicii de familie. Din datele preliminare, rezultă o rată de participare la această activitate de 50-55%, potrivit preşedintelui CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiţă.

„Vom demara şi activitatea de vaccinare prin intermediul colegilor din reţeaua primară de medicină de familie. Mâine (nr. azi) urmează să primim centralizarea de la nivelul fiecărui judeţ, însă din datele pe care noi le avem preliminare, ne aşteptăm la o rată de participare din partea colegilor din medicina de familie în jur de 50-55%. Este posibil să fie chiar mai mult, dar acestea sunt datele parţiale. Aşa încât, un alt element care va duce la creşterea accesului persoanelor la campania şi la centrele de vaccinare va fi operaţionalizarea anumitor centre de vaccinare, cu sprijinul marilor operatori economici, care şi-au arătat disponibilitatea de a organiza propriile centre de vaccinare chiar în incinta unităţilor, prin reţeaua cabinetelor de medicina muncii şi a cabinetelor medicale cu care se află în relaţie contractuală”, a explicat medicul militar, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

În cazul vaccinării prin cabinetele medicilor de familie, nu se va face programare în platformă.

„Fiecare medic de familie, după modelul vaccinărilor antigripale sezoniere, îşi face catagrafia pacienţilor proprii şi zilnic va programa un număr fix de persoane - 10,15, 20 - şi va efectua vaccinarea persoanelor respective. Datele, în schimb, este obligatoriu să fie centralizate în Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor şi restul, sigur, se vor respecta toate celelalte proceduri”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiţă.