Ovulele sunt recomandate de obicei în tratarea infecţiilor vaginale, însă există unele care reprezintă o bună metodă contraceptivă. Află dacă ovulele spermicide îţi sunt indicate sau nu!

Spermicidele sunt metode de contracepţie care distrug sperma dacă sunt introduse în vagin înainte de actul sexual. Acestea se prezintă sub mai multe forme: creme, geluri, tablete, sprayuri şi ovule şi se pot procura fără reţetă de la farmacie.

Te protejează 4 ore

Spre deosebire de contracepţia orală, ovulele asigură protecţie contraceptivă până la 4 ore de la aplicare. Astfel, este nevoie de o nouă doză dacă actul sexual nu are loc în acest timp sau dacă se repetă.

Capsula se introduce cât mai adânc în vagin (este bine să stai în poziţia culcat), înainte cu 10-15 minute de raportul sexual, indiferent de perioada ciclului menstrual. Imediat după contact, toaletarea se va face doar extern cu apă, fără săpun sau gel intim, întrucât acestea pot anula acţiunea spermicidă a contraceptivului şi după 6 ore de la raportul sexual.

În plus, ai grijă ca atunci când foloseşti ovule să nu mai utilizezi un alt medicament cu administrare locală, întrucât acesta poate inactiva spermicidul.

Pont

Nu se recomandă utilizarea lor în caz de leziuni vaginale!

Ce riscuri are folosirea ovulelor contraceptive

Utilizarea frecventă poate provoca iritaţii, reacţii alergice şi senzaţia de arsură genitală. În plus, folosirea unui spermicid cu o altă metodă de contracepţie poate creşte riscul de infecţii ale tractului urinar la femei, indiferent dacă dispozitivul este un prezervativ sau diafragmă.

Atenţie!

Dacă ai observat că ovulul s-a topit, păstrează-l la frigider. Acesta va reveni la forma iniţială, fără ca proprietăţile medicamentului să se modifice.

Nu-ţi oferă protecţie totală

Cele mai utilizate spermicide sunt ovulele, care se aplică uşor în vagin, unde se dizolvă. Această metodă de contracepţie nu te fereşte de bolile cu transmitere sexuală sau HIV (virusul care provoacă SIDA) şi nici nu oferă o protecţie totală.

Spre deosebire de contraceptivele pe bază de hormoni, eficienţa spermicidelor (ca unică metodă de contracepţie) variază în jur de 70-80%. Dacă este folosită alături de prezervativ sau diafragmă, procentul de protecţie poate ajunge la 97%.

În ce situaţii este recomandată

În general, spermicidele sunt o alegere potrivită pentru femeile care au contact sexual doar din când în când ori au nevoie de protecţie împotriva sarcinii în cazul în care au uitat să ia pilula contraceptivă.

Metoda este recomandată şi femeilor care au născut, alăptează sau se află în perioada de premenopauză.

Sfatul specialistului

Dr. Iuliana Balteş, medic planificare familială, Spitalul Municipal Urziceni

Contracepţia cu ovule ca metoda contraceptivă este mai puţin eficientă decât pilulele sau prezervativul. Chiar şi în condiţiile utilizării corecte şi consecvente, contraceptivele cu ovule au o rată mai puţin eficientă.

Ele pot fi utilizate de orice femeie, în special de cele care au contacte sexuale rare, ocazionale, precum şi cele care au contraindicaţii temporare sau permanente pentru contraceptivele orale sau sterilet ori sunt alergice la latex. Utilizarea frecventă poate duce la iritaţii locale sau la o senzaţie de disconfort.