COVID-19. Pneumologul Florin Mihălţan: Ce să ştie astmaticii care iau tratament inhalator şi fumătorii cu tuse veche

1 mihaltan florin pneumolog jpg jpeg

Prof. dr. Florin Mihălţan, medic primar pneumolog, spune că în categoria grupurilor de risc pentru infecţia cu virusul COVID-19 nu sunt doar astmaticii, cardiacii, hipertensivii, cei care au probleme cu greutatea în exces. Pe lista categoriilor cu potential crescut de îmbolnăvire sunt şi fumătorii.

În cadul unui webminar susţinut de Metabolic Balance Romania, specialistul a vorbit şi despre ce au de făcut bolnavii de astm care urmează corticoterapie inhalatorie sau orală, dar şi despre tusea fumătorului, o adevărată capcană care maschează stadiul initial al infecţiei cu SARS-CoV-2.

Şeful secţiei Pneumologie III în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ din Capitală, a recomandat astmaticilor, în perioada în care au acest risc crescut să ţină cont de distanţarea socială şi "să-şi ia nişte precauţii suplimentare, inclusiv în sânul familiei, pentru că, într-adevăr, există un risc suplimentar faţă de un individ sănătos, fără boli respiratorii, de a se infecta cu virusul COVID-19”. Specialistul a atras atenţia celor vizaţi să nu îşi întrerupă terapia, ci să aibă controlul bolii, aşa cum făceau înainte, în mod tradiţional.

Obligativitatea reînnoirii reţetelor la 3-6 luni

În privinţa obligativităţii reînnoirii reţetelor, profesorul Mihălţan spune că “unii dintre medicii de familie încă doresc să trimită pacienţii la specialist. Probabil că nu sunt familiarizaţi cu ordinul care a fost emis şi care spune că toate aceste reţete pot fi prelungite de medicul de familie, fără a mai ajunge la specialist. Este important ca pacienţii să îşi reducă drumurile la doctor şi, pe de altă parte să nu îşi întrerupă tratamentul, chiar dacă este bazat pe cortizon inhalator”.

Infecţia cu COVID-19 şi capcana fumătorului

"Fumătorul este o persoană la risc, indiferent câţi au pretenţii că ştiu că nu este", explică specialistul. Acesta menţionează căile prin care poate creşte riscul de infecţie cu virusul COVID-19 a unui fumător. “Pe de o parte, nicotina care scade oxigenarea la nivel de transportor sânge, pe de altă parte, toate gesturile pe care le face un fumător, suplimentar faţă de un nefumător, şi toate tabieturile de pregătire pentru fumat constituie risc”, a enumerat profesorul Mihălţan. Nu în ultimul rând, acesta a vorbit despre un pericol despre care se vorbeşte foarte puţin, şi anume consumul cronic de tutun, când fumătorul este obişnuit cu o tuse matinală. “Aşa cum este o capcană pentru depistarea tardivă pentru boli precum cancerul pulmonar, tot aşa, tusea fumătorului este o capcană care nu va spune mult despre modul în care a început să se modifice prin infecţie”, a tras atenţia specialistul. Pneumologul a mai explicat şi o altă particularitate importată a fumătorului cu tuse: “Nu numai că îi creşte riscul de infecţie, creşte riscul de evoluţie spre o boală severă, severitatea înseamnă acel sindrom de detresă resiratorie acută, în care intervenţia se face în serviciile de ATI şi care fatalitatea, riscul de deces este mai mare”.