Ce factori provoacă infertilitatea secundară

1 2 jpg jpeg

Multe cupluri sunt de părere că după ce au avut un copil, n-ar trebui să întâmpine vreo piedică în a-l avea şi pe al doilea. Ei bine, există situaţii în care ai avut o primă sarcină fără probleme şi o naştere la termen lipsită de complicaţii, dar nu poţi ajunge să ai o a doua sarcină ori nu o poţi duce până la termen, ceea ce înseamnă că te confrunţi cu infertilitate secundară. Cauzele infertilităţii secundare Printre motivele apariţiei acestei afecţiuni se numără: - tulburări în privinţa producţiei, funcţiei sau a livrării spermei, la bărbaţi,

- afectarea tubului falopian (conduct musculo-membranos care face legătura dintre ovar şi cavitatea uterină), tulburări ovariene, endometrioză sau afecţiuni uterine, în cazul femeilor,

- complicaţii legate de sarcina sau naşterea anterioară,

- factorii care cresc riscul pierderii unei sarcini, precum vârsta, greutatea corporală, folosirea anumitor medicamente.

Dacă nu reuşeşti să rămâi însărcinată deşi încerci de mai bine de un an, iar vârsta ta este sub 35 de ani, ai motive să ceri medicului tău de familie o trimitere la un medic ginecolog, pentru investigaţii amănunţite şi sfaturi.

De asemenea, dacă încercaţi de mai mult de 6 luni şi ai vârsta peste 35 de ani, este recomandat consultul de specialitate.

Este posibil ca amândoi să aveţi nevoie de o evaluare medicală.

Pe mulţi îi surprinde problema infertilităţii secundare şi le poate provoca stări depresive. Este important suportul medical, dar şi cel al familiei, al prietenilor, poate şi al unui psihoterapeut, dacă vă simţiţi depăşiţi de situaţie.

Poate părea surprinzător pentru cei care nu se confruntă cu aşa ceva, dar fiecare copil este unic cu adevărat şi nereuşita de a mai avea unul poate fi zdrobitoare din punct de vedere psihic, mai ales pentru mame.