Ce beneficii pentru sănătate ai dacă ţii post

1 post jpg jpeg

Pe lângă ”curăţarea” spirituală, postul are numeroase beneficii asupra sănătăţii, ca urmare a eliminării toxinelor din organism. Dacă se asigură un echilibru nutriţional, avantajele postului asupra sănătăţii sunt deloc de neglijat, fiind de ajutor în prevenirea a numeroase boli. Iată care sunt principalele efecte ale postului!

Dezintoxicarea organismului

Prin post, se elimină efectele nedorite ale excesului de proteine din corp şi al grăsimilor animale. Astfel, sunt eliminate toxinele şi reziduurile metabolice, cu efecte pozitive asupra ficatului, rinichilor, vezicii biliare şi a tractului gastrointestinal. În mod normal, deşeurile şi toxinele acumulate în organism pot produce sau pot agrava unele afecţiuni, precum bolile metabolice, reumatice sau inflamaţii cronice şi tumori. Persoanele cu diverse probleme digestive pot scăpa de aceste neplăceri în urma postului. Dieta specifică acestei perioade reuşeşte să elimine tulburări precum constipaţia, diareea, gazele intestinale şi balonarea. De asemenea, prin post se poate scădea şi nivelul colesterolului ”rău”. Nutrienţii de origine vegetală ajută la refacerea elementelor sistemului imunitar. Astfel, flora intestinală se reechilibrează, se înmulţesc celulele imunitare, iar organismul devine mai rezistent în faţa bolilor.

Îmbunătăţirea circulaţiei sanguine

Prin post, se elimină implicit toxinele din sânge, iar în acest fel, sângele poate absorbi mai uşor oxigenul inspirat, pe care îl transportă mai repede în ţesuturile şi celulele corpului. Astfel, sângele devine mai fluid şi ajunge mai uşor în vasele capilare, iar tensiunea arterială se normalizează. În plus, sângele curge mai uşor prin artere, iar pereţii vaselor se curăţă şi devin mai permeabili pentru absorbţia substanţelor regeneratoare provenite din alimentaţia specifică postului. De aceea, postul este recomandat în special persoanelor care au probleme cardio-vasculare.

Eliminarea rezervelor adipoase

Atunci când nu mai primeşte calorii din alimentaţia bogată în grăsimi animale, corpul foloseşte rezervele de energie pe care le are. Astfel, după post, multe femei pot constata că le-au dispărut straturile de grăsime de la nivelul şoldurilor, al abdomenului şi de pe braţe. Mai mult, prin dieta de post se elimină şi excedentul de apă din ţesuturi, problemă frecventă mai ales la femeile cu probleme renale sau cu disfuncţii metabolice.

Îmbunătăţirea memoriei

Prin alimentaţia specifică postului se înlătură stările de oboseală, se îmbunătăţesc funcţiile cerebrale, ale memoriei, se accentuează puterea de concentrare şi se stimulează creativitatea. Postul acţionează ca un somnifer natural, înlăturând depresia şi tulburările nervoase. Eventualele dureri de cap şi stările de ameţeală apărute în perioada postului sunt semne că organismul a început perioada de dezintoxicare.

Combaterea cancerului

Hrana de post poate ajuta la prevenirea cancerului sau la inhibarea şi reducerea celulelor maligne. În acest sens, sunt recomandate cât mai multe sucuri naturale de sfeclă, de morcovi, de ţelină, de cartofi şi ceaiuri de salvie şi de coada-calului.

Ce trebuie să conţină mâncarea de post

În timpul postului, este necesară respectarea unei diversităţi nutriţionale. Astfel, se vor consuma: leguminoase (mazăre, fasole), amidonoase (nuci, alune - fără sare), proteine vegetale (ciuperci, soia) şi cât mai multe fructe şi legume. Nu se consumă alcool şi nici nu se fumează şi, pentru ca efectele postului să fie cu adevărat benefice, se recomandă eliminarea produselor procesate şi rafinate. Astfel, chiar dacă sunt de post, nu sunt indicate pateurile şi conservele, din cauză că astfel de produse conţin aditivi. 

Atenţie!

Imediat după post, nu trebuie reluată alimentaţia normală, în niciun caz cea bogată în proteine animale. Astfel, este greşit ca după post corpul să fie ”bombardat” cu alimente grele, precum carnea prăjită. Se recomandă o  perioadă de trecere, în care se vor consuma, la început, mai puţine produse grase sau rafinate.

Cui îi este contraindicat postul

Postul nu este recomandat copiilor, deoarece acesta îi privează de nutrienţii necesari dezvoltării, femeilor însărcinate sau celor care alăptează, persoanelor care suferă de boli cronice şi celor care fac sport de performanţă sau care desfăşoară o activitate intelectuală intensă. Nici cei cu diabet nu ar trebui să ţină post, din cauză că există riscul de hipoglicemie. Femeile care sunt foarte slabe nu ar trebui să ţină post o perioadă îndelungată.