Anumite modificări ale aluniţelor pot fi un semn de malignizare a acestora. Dacă observi schimbări de formă sau de culoare, mergi la medicul dermatolog, pentru un consult de specialitate.

Aluniţele sau nevii melanocitari în limbaj medical, sunt leziuni cutanate benigne, care apar în urma proliferării celulelor care produc pigment (melanocite). Apar fie la naştere, fie pe parcursul vieţii, în diverse părţi ale corpului, având forme diferite – plane sau reliefate. Cei cu pielea albă au un număr mai mare de aluniţe în comparaţie cu cei cu pielea închisă.

 

ABCDE-ul aluniţelor suspecte 

A-Asimetrie

O aluniţă normală este, de regulă, rotundă şi simetrică. Asimetria unei aluniţe este semn că trebuie să fie monitorizată.

B-(Borders)-Margini

La aluniţele normale, marginile au contur regulat. La cele suspecte, marginile sunt crestate, neregulate.

C-Culoare

Aluniţele ar trebui să aibă o culoare uniformă, maro deschis sau închis. La cele care pot fi semn al melanomului, pigmentarea este diferită; pe lângă maro pot apărea nuanţe de mov, roz, roşu, negru, albastru.

D-Diametru

Aluniţele normale au diametrul mai mic de 6 mm.  

E-Evoluţie

Aluniţele ar trebui să arate la fel în decursul anilor. Dacă se măresc într-un interval scurt, mergi la medic.

 

Cum evoluează cele maligne

 

În ultimii ani, incidenţa cancerului de piele a crescut cu 200%, acest lucru fiind pus pe seama expunerii neprotejate la soare. Cele mai frecvente tipuri de cancer de piele sunt sunt melanomul malign şi carcinoamele.

Melanomul malign se dezvoltă din melanocite, celulele pigmentare. Tumora are culoarea cafeniu spre negru, marginile neregulate şi conturul asimetric. Acest tip de cancer seamănă cu o aluniţă, faţă de care se deosebeşte prin faptul că se dezvoltă în suprafaţă sau în volum. Poate apărea oriunde pe piele şi, din cauza confundării cu o aluniţă, este adesea neglijată. Pentru un diagnostic corect, se face, de obicei, dermoscopia şi apoi biopsia leziunii. Dacă este diagnosticat la timp, melanomul malign se tratează cu succes. 

Carcinoamele apar, de obicei, după 50 de ani. Sunt localizate mai ales pe părţile descoperite (faţă, umeri, braţe, picioare), cea mai frecventă cauză a apariţiei lor fiind expunerea îndelungată la soare. Carcinomul bazocelular se prezintă sub forma unei excrescenţe translucide sau pigmentate. Alt simptom este ulcerul sau rana deschisă, iar mai rar poate să apară o cicatrice sau o pată mică, plată, roşie.