Beneficiile masajului terapeutic – Hipocrate l-a raspandit in Grecia Antica

1 beneficiile masajului terapeutic jpg jpeg

Cand ne lovim, primul gest este sa atingem locul dureros. Gestul instinctiv a stat la baza tehnicii masajului, descoperita si perfectionata in timp. Afla beneficiile mesajului terapeutic!

Asa cum mana unei mame pe fruntea copilului febril are puterea de a alina o parte din suferinta celui mic, asa si masajul poate diminua simptomele in caz de dureri de spate, spre exemplu, sau migrene puternice. Unele dintre beneficiile masajului terapeutic sunt detaliate in acest articol, in functie de proprietatile pe care le ofera pentru: piele, limfa, sistem nervos.

Stiai ca in Grecia Antica, masajul era obligatoriu pentru soldati? Masajul si exercitiile fizice pe care erau nevoiti sa le practice ii intareau fizic si psihic. Familiile grecesti instarite puteau apela oricand la serviciile unui masor profesionist.

Masajul terapeutic a aparut in Grecia Antica datorita lui Hipocrate, supranumit si parintele medicinii, care recomanda masajul pentru intarirea corpului si slabire progresiva.

In prezent, in Romania, pe langa masajul clasic, nelipsit din recomandarile medicinii sportive, se mai practica masajul reflexogen si masajul traditional, cat si masajul mecanic.

Beneficiile masajul terapeutic  asupra pielii

In functie de felul masajului, general sau partial, de manevrele folosite – neteziri, framantari, bateri si alte tehnici –, efectele sunt diferite: excitante, stimulante, calmante, relaxante.

Cand este aplicat asupra pielii, masajul imbunatateste consistenta, elasticitatea si mobilitatea. De asemenea, o curata de celulele cornoase provenite in timpul descuamarii si stimuleaza cresterea celor tinere, o curata de impuritati. Masajul aplicat asupra pielii influenteaza favorabil functiile sale secretorii, prin deschiderea canalelor sudoripare si a celor prin care se elimina sebumul. Nu in ultimul rand, masajul terapeutic actioneaza asupra unor zone reflexogene situate pe piele, influentand, pe cale reflexa, functiile unor organe.

Beneficiile masajului terapeutic asupra circulatiei sangvine si limfei

Se recomanda acest tip de masaj pentru accelerarea circulatiei sangelui si eliminarea mai rapida a deseurilor toxice provenite din activitatea muschilor. Masajul creste frecventa batailor inimii, impinge sangele venos spre inima, activeaza circulatia limfei din caile limfatice, cu o resorbtie mai rapida a lichidelor interstitiale si a edemelor, care comprima vasele de sange si trunchiurile nervoase.

Beneficiile masajul terapeutic asupra sistemului nervos

Daca este aplicat pentru a imbunatati actvitatea sistemului nervos, trebuie sa stii ca masajul excita terminatiile nervoase din piele, din muschi, din tendoane si din articulatii, manevrele energice avand efecte stimulatoare, iar cele blande calmante.

In general, masajul bine executat produce o buna dispozitie, o senzatie de relaxare, destindere, motiv pentru care este indicat pentru tratamentul asteniei si a stresului.

Citeste mai multe despre beneficiile masajului terapeutic:

Ce poti trata prin reflexoterapie

Asa scapi de o durere cronica, fara pastile!