Plante de apartament toxice. Evită să le ţii în casă!

17 august 2023   Stil de viață

Multe persoane au plante de apartament care înfrumuseţează decorul, iar unele dintre ele chiar au efecte benefice, pentru că pot contribui la purificarea aerului de interior. În schimb, unele plante de apartament pot fi toxice!

Anumite plante pe care le ţinem în casă pot declanşa reacţii alergice la contactul cu tulpina sau frunzele. Altele sunt periculoase mai ales pentru copii sau pentru animalele de companie. În cazul ingestiei, efectele pot fi grave.

Ingestia de leandru este extrem de periculoasă. Foto: Shutterstock

Leandru

Păstrată doar ca plantă decorativă, leandrul nu este periculos. Însă nu trebuie ţinută în casele unde sunt copii mici sau animale de companie. Leandrul devine periculos în momentul în care frunzele plantei sunt consumate, doza letală diferind în funcţie de greutatea persoanei. Dacă un copil ajunge să mănânce accidental frunze de leandru, acest lucru îi poate fi fatal. Sucul plantei este atât de otrăvitor încât este folosit pentru otrava de rozătoare. Dacă frunzele sunt consumate necorespunzător, se încetineşte ritmul inimii până la oprirea ei.

Dieffenbachia

Această plantă cu frunze galbene, verzi sau pătate are o frumuseţe aparte, însă este bine de ştiut că toate părţile ei conţin oxalaţi de calciu. Ingestia oricăror părţi de dieffenbachia poate duce la umflarea gurii şi a gâtului şi stări de vomă. Dacă ai atins planta, este indicat să te speli repede pe mâini. Evită planta dacă ai copii mici sau animale de companie!

Evită să atingi dieffenbachia! Foto: Shutterstock

Filodendronul

Această plantă este des întâlnită înclusiv în holuri sau birouri, având un efect decorativ. Filodendronul este uşor de crescut şi nu necesită întreţinere prea multă. Planta conţine însă oxalaţi, care, în contact cu pielea, poate declanşa reacţii de mâncărime, informează sciencedirect.com. La animalele de companie și la alte animale, otrăvirea cu filodenron poate duce la manifestări grave, cum ar fi creșterea salivației, umflarea limbii, vărsături, probleme de respirație și, în cazuri extreme, stop cardiac.

Filodendronul conţine oxalaţi care pot declanşa reacţii cutanate. Foto: Shutterstock

Caladiu

Această plantă atrage atenţia prin frunzele verzi spre margini, cu porţiuni roşiatice spre centru. Nu este o plantă recomandată dacă ai copii mici sau animale de companie. Toxicitatea acestei plante se datorează și cristalelor de oxalat de calciu, care, dacă sunt ingerate de animale de companie și de copii pot duce la tulburări gastrointestinale, greață și vărsături. În cazuri severe, poate duce la comă.

Mai multe