Îţi este foame mereu? Iată de ce!

24 iunie 2022   Nutriție

Senzația de foame excesivă poate să apară din cauza unor dezechilibre ale sistemelor care controlează pofta de mâncare. Inclusiv stresul și lipsa de odihnă pot induce această stare.

Senzaţia de foame continuă poate semnala unele dezechilibre. Foto: Shutterstock

Foamea este un indiciu pe care organismul ți-l dă atunci când are nevoie de mai multă hrană pentru a funcționa optim. Când îți este foame, începi să simți un gol în stomac, poate te doare capul sau nu te poți concentra. De regulă, foamea se instalează după 2-3 ore, de la ultima masă servită, însă acest principiu nu se aplică în cazul tuturor. Există persoane care se confruntă cu senzație de foame excesivă, fără să mai țină cont de numărul de calorii. Vestea bună este că această problemă are rezolvare, prin identificarea și educarea anumitor obiceiuri.

Cât de importantă este odihna

Somnul este un factor important în controlul poftei de alimente, deoarece ajută la reglarea hormonului care stimulează apetitul, numit grelină. Atunci când nu te odihnești suficient, nivelul de grelină crește, ceea ce induce poftă de mâncare. De asemenea, odihna reglează nivelul de leptină, un hormon care susține senzația de sațietate pe termen lung. În acest caz, se recomandă, cel puțin 8 ore de somn neîntrerupt în fiecare noapte.

Lipsa proteinelor, o cauză

Proteinele au un rol important în controlul apetitului. Aceste substanțe nutritive cresc nivelul de hormoni care induc sațietatea și reduc numărul de hormoni care stimulează foamea. Produsele de origine animală, cum ar fi carnea, dar și peștele și ouăle conțin cantități mari de proteine. Aceste nutrimente se găsesc și în unele produse lactate, inclusiv în lapte, iaurt, dar și în vegetale cum ar fi leguminoase, nuci, semințe și cereale integrale.

Citeşte şi: Primele semne de avertizare ale glicemiei mărite

Apa are rol esențial

Hidratarea conferă senzație de sațietate. Datorită acestui rol, este posibil să confuzi senzația de sete cu cea de foame. Un motiv pentru care poate îți este întotdeauna foame este că nu bei suficientă apă. În acest caz, 8 pahare de apă pe zi îți pot fi de ajutor. În plus, studiile arată că 2 căni cu apă consumate înainte de masă au potențialul de a reduce pofta de mâncare cu aproape 600 de calorii.

Ești distras de factorii din jur

Mâncatul rapid poate fi dăunător sănătății. Când nu te concentrezi la ceea ce consumi, apetitul crește, la fel și aportul de calorii, dar și greutatea. Acest lucru este valabil și în cazul în care privești un serial favorit, iar în același timp, consumi diferite gustări sau preparate culinare. Studiile au demonstrat că acest obicei induce dorința semnificativ mai mare de a mânca mai mult pe parcursul unei zile. Ca să eviți acest lucru, încearcă să mănânci la masă, liniștit, în timp ce dispozitivele electronice din jur sunt oprite.

Stresul crește apetitul

Un alt motiv pentru care s-ar putea să îți fie foame frecvent este stresul. Acest lucru se datorează faptului că situațiile stresante cresc nivelul de cortizol, un hormon care poate creşte pofta de mâncare. Într-un studiu s-a demonstrat că femeile stresate au consumat mai multe calorii pe parcursul zilei și au mâncat mai multe alimente dulci decât femeile mai puțin stresate.

Oiceiuri care pot controla pofta de mâncare  

1. Evită să consumi carbohidrați rafinați și zaharuri (bomboane, făină albă sau produse de patiserie), deoarece pot crește pofta de mâncare;

2. Grăsimile sănătoase joacă un rol cheie în menținerea senzației de sațietate. Le găsești în: ulei de cocos, somon, ton, sardine, nuci, semințe de in, avocado, ulei de măsline;

3. Alimentele bogate în fibre încetinesc digestia și reduc pofta de mâncare. Alimentele cum ar fi: merele, fulgii de ovăz, semințele de in, portocale sunt surse excelente de fibre;

4. Evită consumul de alcool! Acesta stimulează apetitul, mai ales dacă este consumat înainte sau în timpul mesei.

Mai multe