Ingerăm microplastic din mâncare? Cum poţi evita acest lucru!
Când plasticul poluează mediul înconjurător, acesta ajunge în lanțul alimentar și ulterior în corpul oamenilor. Substanțele chimice din compoziția plasticului sunt dăunătoare organismului, așa că iată care sunt soluțiile pentru a-l evita!
Particulele foarte mici de plastic, care de regulă sunt mai mici de 5 milimetri, se numesc materiale microplastice. Aceste părți mici de plastic, care se desprind din ambalaje și recipiente, se degradează și intră în ocean. Astfel, ajung în corpul nostru când consumăm anumite alimente, așa cum sunt fructele de mare. De asemenea, microplasticele se pot găsi și în băuturi, inclusiv în bere și în apa de la robinet. Substanțele chimice din microplastice sunt toxice pentru sănătatea umană, deoarece afectează sănătatea hormonală, starea imunitară și pot crește inclusiv riscul de boli cronice. Din fericire, există câteva modalități simple de a reduce expunerea la microplastice.
Limitează consumul de alimente procesate
Alimentele procesate, așa cum sunt hamburgerii și conservele, prezintă niveluri ridicate de microplastice. Odată consumate, acestea sunt asimilate de organism, inclusiv de copii. În plus, calitatea nutritivă scăzută a acestor alimente combinată cu efectele nocive ale microplasticelor ar putea fi responsabilă de dezvoltarea afecțiunilor cronice, așa cum sunt bolile de inimă. Soluția este să limitezi consumul lor și să te bazezi pe alimentele gătite în casă. La fel de important este să eviți mâncărurile gata preparate, așa cum sunt cele din conserve.
Optează pentru ceaiurile vrac
Pliculețele de ceai făcute din plastic pot să elibereze o cantitate generoasă de microplastice atunci când sunt pregătite în apă fierbinte. Soluția este să înlocuiești pliculețele cu ceaiul de tip vrac sau să folosești pliculețe de ceai reutilizabile, un infuzor sau bile de ceai. De asemenea, la fel de important este să consumi propriul ceai pregătit în casă în locul celui din comerț.
Vezi şi: Aceste alimente te fac să miroşi urât după ce le consumi!
Folosește ambalaje ecologice
Utilizarea ambalajelor ecologice reduce sursa de microplastic în alimente. Recomandat este să optezi pentru recipiente de depozitare din sticlă, oțel și bambus, în locul celor de unică folosință, făcute din plastic. La fel de important este să te ferești de alimentele din comerț care se gătesc direct în pungi din plastic și să eviți să încălzești la microunde produsele alimentare în recipiente făcute din acest material toxic.
Știai că… expunerea la microplastice este de 2-3 ori mai mare la persoanele care consumă apă din ambalaje făcute din plastic decât la cele care folosesc ambalaje din sticlă?
Alege cu grijă produsele marine
Stridiile, midiile și scoicile din farfurie pot conține un nivel ridicat de microplastic, așa că este bine să consumi o cantitate limitată de astfel de alimente. Când le cumperi, evită-le pe cele provenite din Asia și din Oceanul Mediteranean, care au un nivel ridicat de contaminare. De asemenea, sarea de mare din Oceanul Pacific, Spania, China, Taiwan și sarea roz de Himalaya au cele mai ridicate niveluri de microplastice. În schimb, optează pentru sarea de mare din Turcia, Italia și Croația.
Trucuri de ţinut minte
Pentru a evita contacul cu microplastic, ia în calcul și următoarele recomandări:
• Când stai acasă, folosește un aparat de filtrare și purificare a apei;
• Stai departe de produsele cosmetice cu microplastic, așa cum sunt gelurile de duș cu particule abrazive și produsele cu sclipici;
• Este bine să eviți să porți îmbrăcăminte sintetică, ori de câte ori este posibil.