Iată cu ce poţi înlocui făina la gătit! Alternative mai sănătoase
Fie că ai o intoleranță la gluten sau îți dorești să îți menții greutatea corporală, cu aceste alternative sănătoase poți să înlocuiești făina de grâu în alimentație.
Făina de grâu este o pulbere fină, obținută prin măcinarea boabelor de grâu, care se folosește la pregătirea de pâine, sosuri, plăcinte și alte produse de patiserie. Consumată în exces, acest tip de făină poate favoriza unele probleme de sănătate. În primul rând, are un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că poate duce la creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge și dezvoltă riscul de boli metabolice, precum diabet de tip 2. În al doilea rând, pentru că are în compoziție o cantitate ridicată de carbohidrați, contribuie la creșterea în greutate, în special dacă este asociată cu alimente procesate și cu un stil de viață sedentar. De asemenea, în cazul persoanelor cu intoleranță la gluten, acest tip de făină poate provoca simptome neplăcute, precum balonare, dureri abdominale și diaree. Iată ce alternative ai pentru făina de grâu!
Făină de amarant
O alternativă sănătoasă a făinii de grâu este cea de amarant, care poate fi folosită la pregătirea de pâine, prăjituri și biscuiți. Este o sursă bună de fibre și proteine. De asemenea, conține vitamine din complexul B, vitamina C, calciu, fier, fosfor, magneziu și potasiu, iar un alt avantaj este că nu are gluten, fiind excelentă pentru persoanele cu intoleranță. Pentru că are o aromă distinctă, similară cu cea de nuci, se recomandă să fie combinată cu alte tipuri de făină, așa cum este cea de hrișcă, de mei sau de orez brun.
Făină de arorut
Adesea folosită ca agent de îngroșare pentru supe, sosuri și deserturi, făina de arorut este ușor de digerat, are un indice glicemic scăzut și nu conține gluten. Acest tip de făină este obținut din tuberculii plantei Maranta arundinacea, originară din America Centrală. Făina de arorut nu conține grăsimi și colesterol și este o sursă bună de cupru, fier și potasiu.
Făină de ovăz
Populară în dietele de slăbit, făina de ovăz este obținută prin măcinarea fină a fulgilor de ovăz și are aceeași valoare nutritivă ca a acestora. Acest tip de făină nu conține gluten, este bogată în fibre solubile, care ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge. De asemenea, este bogată în proteine și conține vitamine din complexul B, vitamina E, fier, magneziu, fosfor și zinc. O poți folosi în diverse rețete, iar ca să obții un gust plăcut, este recomandat să o amesteci și cu alte tipuri de făină.
Făină de nucă de cocos
Bogată în fibre, proteine și grăsimi sănătoase, făina de nucă de cocos susține sănătatea tractului digestiv, reduce riscul de diabet, obezitate, boli de inimă și menține ridicat nivelul de energie. Poate fi folosită, în special, la pregătirea de prăjituri, iar un alt avantaj este că are o durată lungă de valabilitate și poate fi păstrată în frigider până la un an.
Sfatul specialistului
Nadia Eperjessy, nutriţionist
Multe alimente care conțin făină de grâu, cum ar fi pâinea albă, biscuiții, covrigeii și pastele, sunt adesea bogate în grăsimi și zaharuri adăugate. Pentru a menține o siluetă sănătoasă, este important să se consume faină albă de grâu în cantități moderate și să se combine cu alimente bogate în proteine, grăsimi sănătoase și fibre. De asemenea, este important să se mențină un stil de viată activ, cu exerciții fizice regulate, hidratare optimă și odihnă. Există foarte multe alternative mai sănătoase. De exemplu, orice făină integrală vine la pachet cu mai mulți nutrienți față de făina albă. Apoi avem făinurile din ovăz integral, năut, hrișcă, porumb, orez brun sau cele din nuci si semințe cum ar fi făina de migdale, de nucă de cocos sau din semințe de in. Atenție însă, nu toate se comportă la fel în preparate și pot fi mai dificil de utilizat în rețete, deoarece multe dintre ele nu conțin gluten.