Gestul banal care te ajută să slăbeşti garantat

18 mai 2023   Nutriție

Dacă ţii la sănătatea ta şi la siluetă, încearcă să reduci consumul de zahăr. Acest compus este plin de calorii, care duc la acumularea de kilograme, şi, în plus, dă dependenţă.

Zahărul a fost etichetat de medici drept „mortal” și este acuzat că dă dependență, fiind responsabil, printre altele, de creșterea obezității la nivel global. Consumul excesiv de alimente nesănătoase și de băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr a fost asociat cu creșterea în greutate, deoarece oferă calorii cu valoare nutritivă mică, deci cheia este să eliberăm corpul din capcana alimentelor dulci, pentru a scăpa și de kilogramele în exces.

Este o bombă calorică

Renunțarea la zahăr elimină o mulțime de calorii. De exemplu, 1 linguriță rasă de zahăr alb are 16 calorii, iar aceasta nu este singura problemă, pentru că alimentele încărcate cu zahăr au din plin și grăsimi și amidonuri rafinate. Dacă elimini răcoritoarele, energizantele, biscuiții cu ciocolată, gogoșile și brioșele, vei constata că scapi de o mulțime de calorii. De exemplu, dacă renunți la o doză de băutură carbogazoasă, elimini 130 de calorii și 34 g zahăr.

Eliminarea băuturilor răcoritoare este o strategie adesea sugerată pentru a reduce obezitatea infantilă.

Vezi şi: Fără zahăr 30 de zile? Iată beneficiile acestei provocări!

Implică şi un consum de alimente procesate

Nutriționiștii spun că atunci când renunți la zahăr, de fapt, eviţi alimentele pe care nu ar trebui să le mănânci. Alimentele cu zahăr fac parte din categoria „junk-food”. Așadar, consumul de zahăr vine la pachet cu alimente bogate în calorii, cu valoare nutrițională slabă. Mai mult, înseamnă fără alimente care sunt ultraprocesate și pline de adaosuri de culori, arome și conservanți artificiali.

Despre mâncarea cu zahăr se știe că este săracă în fibre, are un indice glicemic ridicat și nu poate fi indicată în nicio dietă de slăbire. Așadar, renunțarea la zahăr înseamnă mai multe alimente naturale, neprocesate.

Moderația este cheia

Este foarte greu să renunți de tot la zahăr, pentru că este ascuns într-o mulțime de preparate și nu vei putea întotdeauna să gătești acasă, astfel încât să ai sub control fiecare ingredient din farfurie. Însă nici nu trebuie să renunți complet pentru a-ți îmbunătăți sănătatea și a-ți scădea greutatea. Moderația, ca întotdeauna, este cheia pentru a mânca sănătos, înțelept și într-un mod care să nu-ți creeze frustrări.

Cum reduci nevoia de dulce

Cu ce înlocuiești alimentele zaharoase? De obicei, este indicat să incluzi în dietă mai multe fructe, nuci, salate, apă în loc de suc. Pur și simplu, mănâncă mai mult pui, carne de pește și legume, astfel încât să elimini deserturile și gustările dulci.

Ce boli previi dacă renunţi la zahăr

Reducerea cantității de zahăr pe care o consumi poate duce la scăderea în greutate și nu numai. Aportul ridicat de se asociază cu un nivel crescut al glicemiei, sindrom metabolic dat de grăsimea viscerală crescută și boli cardiovasculare.

Studiile arată că dietele bogate în zahăr se asociază cu boala ficatului gras non-alcoolic. Chiar și pentru persoanele cu o greutate sănătoasă, reducerea aportului de zahăr ajută la menținerea tensiunii arteriale la controlul colesterolului și trigiliceridelor în limite normale. De asemenea, reducerea zahărului din dietă poate îmbunătăți sănătatea pielii și scade inflamația.

Mai multe