Cum se face corect trecerea de la post la consumul de preparate bogate de Paşte
Trecerea de la post la consumul de preparate bogate în calorii de Paște ar trebui să se facă treptat, evitând excesele de orice fel. Iată ce recomandă dr Alexandru Popa, medic specialist diabet, nutritive, boli metabolice!
Un aport crescut de alimente bogate în grăsimi poate duce la apariția tulburărilor de digestie, cum ar fi greața, vărsăturile, durerile abdominale, gastrită sau colica biliară, precum și la creșterea rapidă în greutate. Practic, ne încărcăm cu niște calorii și cu niște nutrienți de care nu avem nevoie, pe care corpul nu îi poate gestiona eficient și fie îi va depune sub formă de grăsime, fie va reacționa violent sub presiunea lor.
◎ Vă recomand să nu mâncați porții mari în zilele care urmează perioadei de post. Este timp suficient să consumăți toate produsele preferate, nu este nevoie să le „înghesuţi” pe toate în câteva zile.
◎ Mențineți obiceiul de a consuma legume la cât mai multe mese, ele asigurând necesarul de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți, și ajutând digestia. Puteți adauga la fiecare masă alimente de origine animală, însă în cantități mici, pentru a permite sistemului digestiv să se obișnuiască.
◎ Încercați să nu amestecați prea multe produse „noi”, și să alegeți variantele lor dietetice. Astfel, carnea ar trebui să fie slabă, și făcută pe grătar, la cuptor sau fiartă. Îndepărtați urmele de grăsime sau pielea, și evitați să folosiți carne deja tocată din comerț. Dacă doriți să faceți sarmale sau chiftele, folosiți carne integrală pe care să o tocați acasă sau să rugați să o toace la măcelărie în față voastră, pentru a va asigura că nu conține grăsime în exces.
◎ Prăjitul în ulei sau untură este unul din cele mai nesănătoase obiceiuri, ducând la formarea unor compuși toxici și la diminuarea cantității de vitamine, minerale și fibre din alimente. În schimb, puteți fierbe produsele, le puteți face pe grătar, la cuptor sau la abur, păstrând astfel o mare parte din proprietățile benefice.
◎ Lactatele este bine să fie semidegresate, mai ales la începutul perioadei de după post. Evitați brânza veche de oaie sau de bivoliță, smântâna și untul. Alegeți iaurt cu 2-4% grăsime, telemea slabă de vacă sau capra, urda, caşul slab etc. Chefirul este o opțiune foarte bună, întrucât este bogat în probiotice, care ajută în mod eficient digestia.
Citeşte şi: Bunătăţile de Paşte se pot găti dietetic