Cum scazi colesterolul în 7 zile. Planul care dă rezultate

21 mai 2023   Nutriție

Dacă analizele medicale arată că ai un nivel ridicat de colesterol, a sosit momentul să faci schimbări în alimentație. Îți prezentăm un plan alimentar sănătos, pe care îl poți urma 7 zile.

Colesterolul este substanța ceroasă, asemănătoare grăsimilor, care se găsește în sânge și în celulele din corp. Cantitatea de colesterol totală include colesterolul cu lipopoteine cu densitate scăzută (LDL sau rău) și pe cel cu lipoproteine cu densitate ridicată (HDL sau bun). Când valoarea colesterolului total este mărită, crește și riscul de a face accident vascular cerebral și atac de cord. Vestea bună este că aportul ridicat de fibre alimentare, uleiuri sănătoase, precum și alimentele bogate în proteine și vitamine ajută la reglarea nivelului acestor grăsimi. Naturista și autoarea Lisa Guy a conceput un ghid alimentar, care reduce nivelul de colesterol în decurs de o săptămână.

Ziua 1

În prima zi, crești aportul de legume și fructe: roșii, ardei gras roșu, vinete, bame, ceapă, broccoli, mere, fenicul, dovlecei, coacăze, avocado, varză, măsline, citrice, pere, caise, zmeură, afine și căpșuni. Aceste alimente sunt bogate în fibre și antioxidanți, care reduc colesterolul. Se recomandă consumul a 5 porții pe zi de fructe și legume, de diferite culori.

Ziua 2

În a doua zi, elimini alimentele care conțin grăsimi saturate și grăsimi-trans, precum: mâncărurile procesate, alimentele de tip fast-food, untul, lactatele grase (cașcaval, brânza brie, brânza cheddar, gorgonzola, brânza de burduf etc). În locul lor, optezi pentru produsele lactate cu un conținut scăzut de grăsimi și gătești alimentele la abur sau la cuptor.

Ziua 3

În a treia zi, adaugi în meniul tău alimente care conțin grăsimi mononesaturate, substanțe care ajută la scăderea nivelului de colesterol total. Acestea sunt: uleiul de măsline, semințele (de in, de floarea-soarelui, de susan) şi peștele gras (somon, macrou, hering, sardine, ton). Mai poţi include în meniu un ou, fasole și unt de arahide.

Ziua 4

În această zi, se recomandă un aport ridicat de usturoi. Se ştie că usturoiul ajută la scăderea nivelului de colesterolui rău și la creșterea celui bun. De asemenea, usturoiul ajută la subțierea sângelui, adică reduce probabilitatea de a face un atac de cord.

Ziua 5

În ziua a cincea, mănânci mai multe leguminoase: năut, linte, fasole și mazăre. Acestea sunt sunt o sursă bogată de fibre, care ajută la scăderea nivelului total de colesterol, de grăsimi nesaturate și de nutrienți importanți pentru starea generală de sănătate, precum: vitaminele din grupul B și fier.   

Ziua 6

Consumă la micul dejun fulgi de ovăz. Aceștia sunt o sursă bună de antioxidanți și fibre alimentare solubile în apă (în special beta-glucan), care inhibă sinteza colesterolului rău și îi reduc nivelul. De asemenea, poți să folosești făină de ovăz la diverse preparate sănătoase, inclusiv la terci, prăjituri fără zahăr și gustări, precum covrigei.

Ziua 7

În ziua a șaptea, adaugi în alimentație nuci, precum: migdale, nuci crude nesărate, nuci pecan, alune și fistic. Reține că acestea sunt hipercalorice, de aceea este important să le consumi cu moderație. Se recomandă consumul a cel mult 56 g de nuci/zi.

Vezi şi: Condimentul care scade colesterolul. Ce beneficii importante mai are

INFO

Renunțarea la fumat îmbunătățește nivelul colesterolului HDL (bun) în sânge. Studiile spun că, în decurs de un an de la renunțare, riscul de boli de inimă scade la jumătate față de cel al unui fumător.

Mai multe