Alimente care îţi dau energie. Sunt ideale şi când faci sport
Zilele călduroase ne pot face să ne simțim lipsi obosiți, lipsiți de energie, mai ales atunci când facem sport în aer liber. Cu toate acestea, nu ne dorim să renunțăm la mișcare pentru a nu ne afecta forma fizică. Ce este de făcut în acest sens? Nutriționistul Gianluca Mech ne spune ce tipuri de alimente putem consuma pentru a primi un plus de energie.
„Este important să consumăm în fiecare zi acele vitamine și minerale care sunt esențiale pentru ca noi să fim sănătoși și să funcționăm la capacitate maximă. Bine selectate, alimentele pe care le consumăm zilnic ne pot ajuta să avem mai multă energie, să ne creștem performanța, să ne îmbunătățim concentrarea”, declară nutriționistul Gianluca Mech.
Alimente pe care să le consumi atunci când te simți epuizat
„Orez
Orezul nu conține gluten, iar indicele său glicemic este unul moderat dacă vorbim despre orez basmati sau chiar scăzut în cazul orezului brun. De asemenea, ne oferă sațietate și conține carbohidrați buni care de sporesc performanța. Trebuie să îl consumăm însă în cantități moderate și ideal înainte de a face sport.
Ovăz
Ovăzul este o variantă foarte bună pentru micul dejun, fie că îl consumăm cu iaurt sau lapte. Un studiu realizat de Universitatea Harvard a demonstrat că consumul zilnic a 70 de grame de cereale integrale, cum sunt și fulgii de ovăz, reduce riscul de deces prematur cu 22%. De ce? Aceste cereale contribuie la prevenirea unor afecțiuni grave. Nu doar că ne mențin sănătatea, dar ne și oferă energie pentru întreaga zi”, spune nutriționistul Gianluca Mech.
„Ouă
Ouăle pot fi consumate în orice moment al zilei, bineînțeles cu moderație. Ele conțin proteine cu valoare ridicată, proteine care sunt excelent asimilate și utilizate de organism. Optați însă, în mod ideal, pentru ouă bio.
Carne de pui
Trebuie să consumăm carnea albă fără piele și cu siguranță nu prăjită. Ea reprezintă o foarte bună sursă de proteine. O putem consuma gătită la cuptor sau pe grătar, însoțită spre exemplu de o salată sau legume pregătite la abur. Ne oferă sațietate și energie”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech.
„Pește
Specialiștii recomandă consumul de pește de cel puțin două ori pe săptămână. Este delicios și peștele gras, cum ar fi somonul sau sardinele, conține acizi grași esențiali pentru sănătate. Acizi Omega 3. Îmbunătățesc funcția neuromusculară și reduc oboseala, ceea ce ajută la îmbunătățirea performanței sportive.
Legume verzi
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Leuven din Belgia, legumele verzi, precum spanacul, sunt extrem de eficiente în îmbunătățirea performanței sportive. Compușii din aceste legume favorizează vasodilatația și transportul mai ușor al oxigenului prin sânge”, mai spune specialistul.
„Banane
Bananele conțin carbohidrați complecși, potasiu și vitamina B6. Toate acestea contribuie activ la creșterea nivelului de energie.
Migdale
Migdalele reprezintă o gustare sănătoasă și sățioasă, oferindu-ne nutrienții de care avem nevoie pentru a ne recăpăta energia și starea de bine. În general, se recomandă consumul a 1 g de migdale per kilogram de greutate corporală”, continuă nutriționistul Gianluca Mech.
„Stafide
Stafidele simple, fără zahăr adăugat, ne oferă energie. Fiecare 100 de grame conțin 75 de grame de carbohidrați buni.
Citeşte şi: Alimente bogate in magneziu, excelente cand te doare capul
Ciocolată neagră
Conține antioxidanți care susțin buna circulație a sângelui. Asta ajută ca oxigenul să ajungă la creier și mușchi, îmbunătățindu-le funcțiile. Ajută la reducerea oboselii și îmbunătățirea stării de spirit. Ciocolata neagră conține, de asemenea, compuși stimulatori, cum ar fi teobromina și cofeina, care s-au dovedit a spori energia. E important să nu o consumăm în exces și să alegem variante fără zahăr adăugat, cu peste 70% cacao pură”, explică Gianluca Mech.
Foto: Shutterstock