Aceste alimente îţi fac bine dacă ai ulcer!

30 ianuarie 2024   Nutriție

Regimul sănătos este o parte a tratamentului ulcerului. Anumite alimente ameliorează aciditatea care însoţeşte boala, în timp ce altele trebuie evitate.

Ulcerele gastrice sunt leziuni care se formează pe mucoasa stomacului. Pot apărea pe oricare dintre cele două tipuri principale de mucoasă - gastrică, care acoperă partea interioară a stomacului, și duodenală, care acoperă porțiunea incipientă a intestinului subțire, numit duoden.

Printre cauzele ulcerului, se numără: infecția cu bacteria Helicobacter pylori, excesul de acid gastric, stresul, consumul excesiv de alcool, fumatul și factorii genetici. Ulcerele pot afecta inclusiv persoanele tinere, dar sunt mai frecvente la cele de peste 60 de ani. De asemenea, bărbații sunt mai susceptibili de a avea ulcer gastric. Dacă te confrunți cu  disconfort între mese, senzație de preaplin, dureri arzătoare de stomac, vărsături și scaune cu sânge, durere în spate și pierdere inexplicabilă în greutate, cere imediat sfatul unui specialist! În tratament, medicul îți va recomanda respectarea unui regim sănătos, în care sunt incluse alimente benefice pentru stomac.

Chefir

Datorită conținutului de bacterii benefice, chefirul are potențialul de a susține flora intestinală și sănătatea sistemului digestiv. Optează pentru chefir mai puțin acid sau diluat cu apă și consumă-l în cantități moderate. Prea mult chfir poate solicita digestia.

Suc de varză 

Bogat în glutamină, sucul de varză ajută la vindecarea ulcerului. Acesta se consumă imediat după pregătire.

Surse de fibre 

Cele mai bune alimente pe care le poți consuma în timpul tratamentului pentru ulcer sunt cele care conțin o cantitate ridicată de fibre, deoarece reglează tranzitul intestinal și reduc riscul de recurență a ulcerului. Optează pentru: fulgi de ovăz, banane, semințe de in, nuci, portocale, mere și morcovi.

Suc de merișoare

Compușii antioxidanți din merișoare protejează mucoasa gastrică și inhibă creșterea bacteriei Helicobacter pylori. Sucul de merișoare se consumă cu moderație, deoarece o cantitate prea mare poate irita stomacul sau duodenul. Înainte de a-l bea, diluează-l cu apă și ulterior consumă-l în cantități mici.

Alimente bogate în vitamina A 

Fie că ai ulcer sau alte probleme gastrointestinale, alege sursele de vitmina A, care sunt blânde pentru stomac. Ele cresc producția de mucus în tractul gastrointestinal. Benefice sunt alimentele precum: broccoli, ouă, cartofi dulci, spanac și alte legume cu frunze verzi.

Fructe bogate în flavonoide 

Studiile arată că flavonoidele sunt substanțe care inhibă creșterea bacteriei Helicobacter pylori și protejează intestinul împotriva gastritei cronice. Le găsești în: struguri, căpșuni, afine, mere și mure.

Pâine

Dacă suferi de ulcer gastric, pâinea îți poate fi benefică, dar numai dacă alegi tipul potrivit. Optează pentru pâinea integrală, care este bogată în fibe și aduce beneficii pentru sistemul digestiv. În schimb, evită pâinea albă rafinată, care contribuie la creșterea secreției de acid gastric și irită mucoasa deja sensibilă.

Ce să eviţi

În timpul tratamentului ulcerului, limitează alimentele și băuturile care irită stomacul, precum: alcool, cofeină, lapte, ciocolată, cărnurile roșii, alimentele condimentate, bogate în grăsimi și condimentate!

Mai multe